Magazin > Bizarno
40 ogledov

Kadilske igre v lokalih

V Minneapolisu so vsi obiskovalci lokalov tudi – igralci. Žurnal24 main
Številni lastniki lokalov v ameriški zvezni državi Minnesota kljubujejo državnemu protikadilskemu zakonu v slogu znamenitega Shakespearovega stavka "ves svet je oder".

Ameriški gostinci so naveličani tega, da morajo goste pošiljati na mraz in da jim upada promet, zato so poiskali luknje v protikadilskem zakonu. Ta namreč dopušča kajenje v gledaliških predstavah. Tako so lastniki lokalov začeli tiskati gledališke liste, njihovi obiskovalci pa so postali igralci. Pepelniki služijo kot gledališki rekviziti, obiskovalci lokala pa nastopajo kot igralci, tako da sedijo v baru, se pogovarjajo, pijejo in kadijo – tako kot pred uveljavitvijo zakona.

Po pritožbah je prejšnji teden ministrstvo za zdravje v Minnesoti naznanilo, da so tako imenovane "kadilske igre" protizakonite, in zagrozilo lastnikom lokalov, ki igre uprizarjajo, s kaznimi, ki dosegajo tudi 6500 evrov. Z igrami naj bi lastniki lokalov kršili zakon o svobodi do dihanja. Na ministrstvu pričakujejo, da bodo vsi lokali svoje delovanje uskladili s protikadilskim zakonom.

"Kadilske igre" pa so ugodna rešitev za male gostinske objekte, v katerih se že leta družijo generacije delavcev. Po uveljavitvi zakona so namreč prihodki teh malih gostincev upadli tudi za tretjino. Kljub grožnjam države nekateri gostinci še naprej prirejajo "predstave". V ZDA se je sicer v sklopu kampanje Otroci brez tobaka (Tobacco-Free Kids) za prepoved kajenja v barih in restavracijah odločilo 23 držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.