Magazin > Bizarno
1500 ogledov

Kazanje sredinca in izgubljen pomen

Cristiano Ronaldo mlajši, sredinec
1/5
Youtube
Za antropologa Desmonda Morrisa je kazanje sredinca ena najstarejših žaljivk. Njegov pomen je iz antropološkega vidika nedvoumen.

"Srednji prst predstavlja penis, prsti pa so na obeh straneh zviti in predstavljajo moda. Na ta način kažete nekomu falus, kar je zelo primitivno," je o tej žaljivki že štiri desetletja nazaj zapisal Morris.

Italijanski Focus piše, da so sredinca sodeč po zapisih iz četrtega stoletja pred našim štetjem uporabljali že na grških tleh. Nekateri zgodovinarji verjamejo, da se je v grškem svetu uporabljal tudi za označevanje homoseksualnega odnosa. Antropolog Morris je v eni svojih knjig sicer domneval, da so sredinca kazali še pred obdobjem homo sapiensa, saj poznajo gesto tudi nekateri primati.

Tudi jeza in protest

Prva slika, na kateri je dokumentiran sredinec je sicer iz ZDA iz leta 1886, ki ga kaže baseball igralec Boston Beaneaters, najverjetneje nasprotnikom.

Sredinec: Boston Beaneaters | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih desetletjih so sredinec pogosto uporabljale nekatere zvezde, kot so denimo Madonna, Paul Mccartney, Kurt Cobain in mnogi drugi.

Sredinec je postal pogosta kretnja in strokovnjaki so si enotni, da je izgubil svoj poseben pomen in ni več tako nespodoben. Profesor prava na ameriški univerzi Ira Robbins je zapisal, da je gesta uveljanjena v vsakdanjem živlejnju v mnogih državah in pomeni tudi protest, jezo ali razburjenje.