Magazin > Bizarno
21 ogledov

Med operacijo možganov igral violino

1/2
Žurnal24 main
Priznani ameriški violinist Roger Frisch je igral na violino, medtem ko so mu operirali možgane.

V ameriški kliniki Mayo so opravili epohalno operacijo – medtem ko so kirurgi z električnimi impulzi stimulirali del možganov, je violinist Roger Frisch ves čas igral na violino.

Frisch je priznani violinist več kot trideset let, igra pa v filharmoničnem orkestru v Minnesoti. Vse do junija lani je uspešno prikrival svojo nevrološko motnjo nekontrolirane tresavice, ki jo ima več kot deset milijonov Američanov. Motnja ponavadi prizadane roke, ki ne morejo opravljati najenostavnejših funkcij, kot je na primer držati skodelico.

Težava je pri violinistu trajala več kot dve leti. Težko je nadzoroval godalo. Strokovnjaki so mu predlagali do zdaj še precej neznano operacijo, in sicer elektrostimulacijo možganov.

V center za gibanje v možganih so mu zasadili zelo tanki igli in pošiljali električne impulze, kar bi pomagalo pri tresenju njegove desne roke. Z odprtimi možgani je Frisch ves čas operacije igral na violino. Vsaka nota, ki jo je odigral, je kirurgom sporočala, ali je delovanje električnih impulzov, ki jih pošiljajo v možgane, uspelo ublažiti tresljaje.

Operacija je bila uspešna, Frischu pa se za svojo kariero ni treba več bati.

Operacijo si lahko ogledate v zavihku video.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.