Magazin > Bizarno
3 ogledov

Musliman v vesolje med ramazanom

Malezijski zdravnik je poziral v središču Moskve. Trdna tla pod nogami se mu bod Žurnal24 main
Prvi malezijski astronavt, ki odhaja na mednarodno vesoljsko postajo, je zatrdil, da bo tudi v vesolju spoštoval ramazan, kolikor bo le mogoče.

A Šejkh Muszaphar Šukor, ortopedski kirurg in profesor na univerzi v Kuala Lumpurju, je takoj dodal, da bo vseeno imelo prednost raziskovanje raka. No, ramazan mu v nobenem primeru ne bo povzročal veliko težav, saj Malezijec 10. oktobra za enajst dni odhaja v vesolje, omenjeni praznik pa se bo letos končal 12. oktobra. "Islam je zelo prizanesljiv. Če se ne bom mogel postiti, se še vedno lahko postim, ko se vrnem na Zemljo," je povedal na tiskovni konferenci v Moskvi, kjer ga je zelo zeblo. Izbrali so ga med 11.000 kandidati iz Malezije. In Šukor ne bo le prvi Malezijec v vesolju, ampak tudi prvi musliman, ki bo visoko nad nami med ramazanom. Ta praznik je za verne muslimane post, med katerim se za en mesec čez dan odpovejo hrani, pitju, kajenju in spolnemu občevanju, in eden od petih temeljev islamske vere. Poleg ramazana so štirje stebri islamske vere še izpovedovanje vere, pet molitev na dan, davek revnim in romanje v Meko.

Na pot v vesolje ga bo spremljala knjižica z navodili, kako spoštovati ramazan visoko nad Zemljo. © AFP

 
Molil bo "samo" petkrat na dan
S seboj bo imel priročnik, kako se držati pravil ramazana v vesolju. "Pogoji na mednarodni vesoljski postaji so precej drugačni kot na Zemlji in bodo morda ovirali obveznosti muslimana," piše v knjižici, ki ima dvajset strani. Ker vesoljska postaja Zemljo obkroži šestnajstkrat v enem dnevu, to pomeni, da bi moral kot musliman moliti osemdesetkrat na dan. A knjižica mu dovoljuje, da bo molil samo petkrat. Da bi v vesolju umrl, sicer ni veliko možnosti, a če se to slučajno zgodi, morajo njegovo truplo pripeljati na Zemljo in ga pokopati v skladu z muslimanskimi pravili. Če to ne bi bilo mogoče, je v knjižici nasvet, kaj storiti. Piše tudi, kako se umiti pred molitvijo. Ker vode ni, naj si roke in obraz simbolično "očisti s svetim prahom" , čeprav "prahu na vesoljski postaji ni". Svinjine, alkohola in mesa živali, ki niso bile usmrčene v skladu s pravili Korana, se bo moral seveda izogibati, a piše tudi: "Če ni gotovo, da je bila hrana pripravljena pravilno, jejte samo toliko, da preženete lakoto." Šukorjevo pot v vesolje bo plačala malezijska vlada – država z večinskim muslimanskim prebivalstvom namreč želi večjo vlogo pri vesoljskih raziskavah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.