Magazin > Bizarno
24 ogledov

Največ piva spijejo izobraženi

Največ piva spijejo izobraženi moški. Žurnal24 main
Najnovejše raziskave so pokazale, da Britanci spijejo dvakrat več alkohola kot Britanke, največ kozarčkov pa zvrnejo tisti z višjo izobrazbo.

Moški na teden spijejo povprečno 18,7 enote alkohola, medtem ko ženske spijejo devet enot, je ugotovil Britanski statistični urad (ONS) na podlagi podatkov, ki jih je pridobil leta 2006 med anketiranjem 16.500 gospodinjstev. Ena enota alkohola ustreza kozarčku žgane pijače, majhnemu kozarcu vina ali pol vrčka srednje močnega piva. Največ, kar 15,1 enote na teden, spijejo moški in ženske v gospodinjstvih, ki spadajo med menedžerska ali profesionalna. V gospodinjstvih, ki so opredeljena kot delavska, posamezniki spijejo povprečno 11,6 enote na teden.

Povprečna poraba alkohola na teden je bila sicer v Angliji (13,7 enote) višja kot v Walesu (13,5 enote) in na Škotskem (11,6 enote). Podatki, ki prvič upoštevajo nove ocene, ki obsegajo tudi močnejše pijače in večje količine, pa sicer nakazujejo, da se uživanje alkohola po državi v splošnem zmanjšuje. Priporočena količina alkohola za ženske je 14 enot na teden. Delež tistih, ki spijejo več, pa se je s 17 odstotkov iz leta 2000 v letu 2006 zmanjšal na 12.

"Še veliko dela nas čaka, če želimo odpraviti težave, ki jih povzroča alkohol, ki je v naši kulturi še vedno globoko ukoreninjen," je dejal predstavnik skupine za odgovorno pitje alkohola David Poley in poudaril, da najnovejši podatki kljub temu kažejo, da se ljudje vendarle začenjajo zavedati negativnih posledic čezmernega uživanja alkohola.

Po podatkih ONS je 22 odstotkov prebivalcev, starih 16 let in več, kadilcev, kar je najnižji odstotek, kar so ga kdajkoli zabeležili. Moški povprečno pokadijo 15, ženske pa 13 cigaret na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.