Magazin > Bizarno
152 ogledov

Našel kitov izbljuvek, vreden 207 tisoč evrov

kit Shutterstock
Nek Britanec je na plaži našel redek in dragocen del kitovega izbljuvka, ki je dragocena sestavina parfumov. Izbljuvek, imenovan ambra, uporabljajo tudi pri izdelavi dišave Chanel No.5.

Anglež Ken Wilman je na plaži Morecambe s svojo psico Madge našel trikilogramsko kepo, ki je bila sprva videti kot umazan kamen, a se je izkazalo, da gre za dragoceno najdbo. "Najprej nisem vedel, kaj je, predvsem pa mi je bilo čudno, da je bila Madge tako zainteresirana za ta kamen. Grozno je smrdel!" je razložil Ken in dodal, da je kepo pustil na plaži in odšel domov na internet pogledat, kaj je pravzaprav našel. "Ko sem prebral, da gre za ambro in koliko je vredna, sem nemudoma stekel nazaj na plažo in jo pograbil." Ambra je, mimogrede, trdna, voskasta snov temno sive do črne barve, ki nastaja v prebavnem sistemu kita glavača. Uporabljajo jo kot stabilizator v parfumeriji, saj parfumom omogoča, da so dlje obstojni in ohranjajo izvirno aromo.

Kenu je nek francoski trgovec z ambrami sprva ponudil 57 tisoč evrov, a strokovnjaki so ga opozorili, da lahko najdeno ambro proda za veliko več, saj je njegov primerek res dragocen. Chris Hill, lokalni kurator, je dejal, da je precej dobra najdba. "Koliko je vredna, je odvisno od tega, kako sveža je, a jaz mislim, da se cena giblje okrog 207 tisoč evrov."

Najditelj bo ambro zdaj poslal k strokovnjakom v Francijo, ki jo bodo ocenili, a je prepričan, da je že zadel na loteriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.