Magazin > Bizarno
7 ogledov

Našla 800 let star križ

Usoda križa je še nejasna. Žurnal24 main
Neka Avstrijka je v smetnjaku našla dragocen 800 let star križ, ki so ga ukradli v času nacističnega režima.

Za starinski križ, ki ga je neka Avstrijka našla v smetnjaku, se je izkazalo, da je 800 let stara francoska mojstrovina, ki so jo ukradli v času nacističnega režima, je sporočila avstrijska policija.

Leta 2004 so ženski iz Zell am Seeja v deželi Salzburg sosedje dovolili, da pregleda smetnjak in stvari, ki so jih odvrgli. Med stvarmi je ženska vzela star križ zlate barve. Ker ga nihče ni maral, ga je obdržala in ga shranila pod kavč, dokler ga ni pokazala strokovnjakom.

V smetnjaku našla pravo dragocenost

Po mnenju strokovnjakov iz dunajskega muzeja za sodobno umetnost so mojstrovino iz smetnjaka izdelali v delavnici v francoskem Limogesu okoli leta 1200. Posamični kosi na mednarodnih dražbah dosegajo ceno tudi do 400.000 evrov. Policija je ugotovila, da je bil križ v času nacizma ukraden iz poljske zbirke Izabelle Elzbiete Czartoryski Dzialinske leta 1941. Kose iz zbirke so iz Varšave takrat preselili v Avstrijo, kjer se je leta 1945 sled končala.

Usoda križa je še nejasna. Londonska komisija za zaplenjene umetnine je poljske oblasti obvestila, da je prav ona zakoniti dedič. Lokalno sodišče v Zell am Seeju pa je odločilo, da bo zaklad iz smetnjaka nekaj časa v muzeju v Leogangu, kjer bo ustrezno shranjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.