Magazin > Bizarno
42 ogledov

Radi bi izumili Potterjev nevidni plašč

Oboževalci Harryja Potterja bodo presrečni, če si bodo lahko oblekli nevidni pla Žurnal24 main
Bi radi imeli nevidni plašč? Takega, kot ga ima Harry Potter? Morda vas do tega ne loči prav veliko, saj si znanstveniki v Veliki Britaniji prizadevajo, da bi ustvarili Potterjev nevidni plašč.

Znanstveniki so že zasnovali material, imenovan metaflex. Ta bi lahko omogočil nadaljnjo proizvodnjo naprednih materialov, iz katerih bi lahko naredili nevidni jopič, ki ga "nosi" Harry Potter.

Pri metamaterialih se svetloba pod določenim kotom kristalizira, zato so nevidni pri dolgovalovni svetlobi. "Metamateriali nam omogočajo, da v celoti upravljamo s svetlobo," pojasnjuje znanstvenik Andrea Di Falco.

Če bi raziskovalcem res uspelo razviti material, ki bi ga lahko uporabili kot oblačilo, bodo mnogi otroci po svetu presrečni, saj bi bili tako korak bliže svojemu čarovniškemu junaku. Tako tudi belim sovam v Indiji ne bi več grozilo izumrtje. Domačini za rojstne dneve in praznike namreč svojim otrokom podarijo belo sovo, saj jo ima tudi Harry Potter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.