Magazin > Bizarno
64 ogledov

S katerimi pesmimi je CIA mučila muslimanske zapornike

Christina Aguilera FameFlynet
Mučenje s poslušanjem glasbe ni nikakršna novost. V javnosti se je znašel seznam pesmi, ki so jih morali zaporniki poslušati dan in noč.

Ne glede na to, kako ti je neka pesem všeč, ti po 30 urah neprestanega glasnega predvajanja ni več. Še posebej, če si zaprt v majhni, temni sobi, zvezani ... Tovrstne postopke mučenja je v začetku novega tisočletja Ameriška obveščevalna agencija (CIA) uporabljala, da bi med zaporniki ustvarila strah, motenje orientacije in šok.

Član, zadolžen za psihološke operacije, Mark Hadsell, je opisal učinkovitost "glasbenih" taktik: "Če pesem neprestano poslušate 24 ur, se delovanje vaših možganov upočasni, prav tako druge telesne funkcije, razmišljate počasi. Ko se zlomijo, se lahko z zapornikom pogovorimo o vsem."

Čeprav javnost tak način mučenja ne enači z nasiljem, pa so osebe, ki so to doživele, dogodke opisale kot grozljive. Katere pesmi so bile na seznamu CIA?

1. "The Real Slim Shady", Eminem

Binyam Mohamed je to pesem poslušal 20 dni. "Predvajali so mi jo brez premora," je povedal svojemu odvetniku Clivu Staffordu Smithu, ustanovitelju britanske organizacije "Reprieve", ki se bori proti mučenju z glasbo. "CIA je to počela več mesecev. Nekateri so ponoreli," je izjavil Mohamed, ki je dodal, da je druge zapornike slišal kričati, slišal je kako v svojih zaporniških celicah z glavo udarjajo ob zid.

2. “Take Your Best Shot”, Dope

Britanski državljan Rughal Ahmed je opisal svojo izkušnjo iz leta 2008. "Lahko potrpim, če me tepejo. Ko sprejmete, da vas bodo odpeljali v sobo in pretepli, je vse v redu. Na to ste pripravljeni. Na psihično mučenje pa se človek ne more pripraviti." Pravi, da so ga mučili večkrat, mu predvajali različno glasbo. "Imate občutek, da se vam je zmešalo. Po določenem času ne slišite več besedila, ampak samo glasno udarjanje."

3. "Dirrty", Christina Aguilera

Mohammed al Qahtani, ki naj bi sodeloval pri napadu v New Yorku 11. septembra, si bo dobro zapomnil Christino Aguilero in pesem "Dirrty". Neprestano predvajanje popularne plesne pesmi naj bi ga spremenilo v pobožnega muslimana. Mnoge muslimane naj bi spraševale vojakinje brez majic, ki naj bi jih silile v ples v krilu, po njih pa naj bi zlivale rdečo tekočino in jim govorile da je menstrualna kri.

4. "Zikrayati (My Memories)", Mohamed el-Qasabgi

Občasno so predvajali tudi poznano muslimansko glasbo, s čimer so pri zapornikih želeli vzbuditi občutek krivde. Arabsko glasbo naj bi jim predvajali na prvi dan ramazana, ko se po islamskih zapovedih arabska glasba ne sme poslušati, čeprav to ne piše v Koranu.

5. "Babylon", David Grey

To pesem so za mučenje uporabljali zaradi biblijske povezave z imenom pesmi. Neki zapornik v Guantanamu naj bi se ob poslušanju pesmi hitro "zlomil".

Preostale pesmi na seznamu so še:

"I Love You", Barneyjeva tema

"Saturday Night Fever", Bee Gees

Mešanica mačjega mijavkanja

"The Beautiful People", Marylin Manson

"Fuck Your God", Deicide

"We Are the Champions", Queen

Komentarjev 2
  • marabunta 19:17 26.april 2015.

    probaj, potem boš povedal, če je grozovito al ne......

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:22 26.april 2015.

    no ni prijetno ampak grozovito pa spet ne. bolš to k pa mučenje kjer pokajo kosti ipd.