Magazin > Bizarno
37 ogledov

Školjka ali štrbunk?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Obiskovalci, ki bodo v času olimpijskih iger preplavili Peking, bodo najverjetneje obiskali tudi javna stranišča. Kitajske oblasti so se na to temeljito pripravile.

Pekinške oblasti so usposobile osem tisoč ljudi, ki bodo vzdrževali javna stranišča v mestu. Ti ljudje niso navadni čistilci, ampak so prestali posebno usposabljanje. Izurili so jih v higienskih standardih in čistilčnih tehnikah, prav tako pa so oboroženi z olimpijskim znanjem in nekaj praktičnimi angleškimi izrazi. Delo osebja bodo vsak teden preverjali posebni inšpektorji.

Oblasti v mestu so se dolgo odločale tudi o stilu prenosnih stranišč v mestu. Pri tem so upoštevali, da imajo ljudje z Zahoda raje stranišča s školjko, na katero se lahko usedejo. Prednost takega stranišča naj bi bila udobnost in primernost za starejše ljudi. Na Kitajskem pa so najbolj razširjena stranišča brez straniščne školjke oziroma "na štrbunk“, ki veljajo za bolj higienična, saj ne pridejo v neposreden stik s telesom.

Zaradi številnih pritožb nad stranišči "na štrbunk“ s strani zahodnjakov so se kitajske oblasti odločile, da bodo na olimpijskih igrah ponudile večje število "zahodnih“ stranišč. Po besedah organizatorjev naj ne bi preurejali prav vseh stranišč v mestu, zagotovo pa bodo poskrbeli, da se bodo novinarji, atleti in drugi pomembni obiskovalci lahko udobno usedli na straniščno školjko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.