Magazin > Bizarno
31 ogledov

Skrivnost jahte Sadama Huseina

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Britansko pomorsko podjetje prodaja jahto nekdanjega iraškega diktatorja. Vendar sploh ni jasno, kdo je njen pravi lastnik.

Med vsemi jahtami, ki so trenutno zasidrane v Nici, je vsekakor največ pozornosti deležna jahta z imenom "Ocean Breeze". Razkošna jahta, ki je med drugim opremljena celo z lastno protiraketno obrambo ter operacijsko dvorano, je bila svojčas v lasti pokojnega iraškega diktatorja Huseina. Trenutno jo v nakup - za ceno po dogovoru - ponuja londonsko pomorsko podjetje Nigela Burgessa, a mu je sodišče v Nici zaradi nedorečenega lastništva za nedoločen čas prepovedalo razpolaganje z jahto. Iraška vlada namreč trdi, da je jahta lastnina iraške države in je zato sodišču predlagala, naj zamrzne njeno prodajo.

Kako je jahta pristala v Nici?
Pristojno sodišče se bo moralo kar precej potruditi, da bi ugotovilo, kdo je lastnik luksuzne jahte, saj si jo lasti več držav. Po do zdaj znanih podatkih naj bi jo njen prvotni lastnik Sadam v času iraško-iranske vojne leta 1986 poslal na varno v Saudsko Arabijo. V lastništvu te države naj bi potem jahta tudi ostala. Ker je Saudijci menda sploh niso uporabljali, so jo po podatkih francoske policije dve leti nazaj podarili Jordaniji. Nazadnje naj bi ladja v prav tako skrivnostnih okoliščinah pristala v Franciji. Vsekakor bo zelo težko ugotoviti trdna dejstva v tem "potovanju" ladje.

Odločni Iračani
Iraška vlada trdi, da je njeno lastništvo jahte nesporno, saj hrani vse račune, izdane za izgradnjo ladje. Trdi tudi, da ladja ni bila nikomur podarjena, saj o tem ne obstojijo nobeni dokazi. Zanimivo je, da se je podjetje, ki ponuja ladjo, po objavi sodniškega odloka zavilo v molk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.