Magazin > Bizarno
20 ogledov

Služijo na račun strahu

1/6
Žurnal24 main
Potresi, cunamiji, strah pred jedrskim terorizmom in približujoče se leto 2012. Strah nekaterih pred apokalipso je vedno večji. Denarnice nekaterih pa vedno debelejše.

Podjetni Američani pošteno služijo na račun človeškega strahu pred sodnim dnem. Na odročnih območjih po vsej ZDA namreč gradijo oziroma prenavljajo stare bunkerje in jih za mastne denarce ponujajo ljudem, ki se bojijo apokalipse. To seveda niso zaklonišča, kot jih poznamo iz filmov, ampak prave vile.

Eden od zaslužkarjev je tudi Robert Vicino, ki je v puščavi Mojave kupil staro jedrsko zaklonišče. "To bo najbolj udobno zaklonišče na tem planetu," je o svojem bunkerju Doomsday save-haven (Varni pristan na sodni dan) povedal Vicino. Projekt je sicer še v povojih oziroma še vedno le na papirju, saj je polovica od 132 mest v zaklonišču še prostih.

Njegovo zaklonišče, po vsej državi jih bo 20, bo veliko 1200 kvadratnih metrov. Poleg bogato opremljenih sob, zdravstvene ambulante, prostora za družabna srečanja in fitnes centra, bo v zaklonišču tudi komunikacijski center (če bi apokalipso zunaj le kdo preživel) in zapor.

Tudi Noetu so se smejali
Rezervacija za odraslo osebo v Vicinovem bunkerju stane 5 tisoč dolarjev (dobrih 4 tisoč evrov), za otroka 2500 dolarjev (približno 1600 evrov), za domače živali pa ni rezervacij. Ko bo vse zgrajeno, bosta apartma v zaklonišču in hrana za eno leto na osebo stala 50 tisoč dolarjev (dobrih 40 tisoč evrov). To je sicer še zelo ugodno.

Podjetnik Larry Hall namerava v Kansasu zgraditi 15 nadstropij globok bunker. Eno od njegovih stanovanj v tem zaklonišču bo stalo dobrih 1,25 milijona dolarjev (dobrih milijon evrov). Povpraševanje, pravi, je vedno večje. "Po vseh teh potresih in naravnih katastrofah me je poklicalo veliko ljudi, ki postajajo vedno bolj živčni,“ je povedal Hall.

Ena od teh je tudi Američanka, ki je zase, za moža in hčer že rezervirala stanovanje v bunkerju. "Ko je Noe gradil barko, so vsi mislili, da je nor. A potem je prišla voda," je razložila svojo odločitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.