Magazin > Bizarno
123 ogledov

Švicarji učijo tujce uporabe stranišč

Stranišče Profimedias
Švicarske železnice so se odločile za nenavadno kampanjo znakov na straniščih, s katero želijo turistom iz Azije in Bližnjega vzhoda pokazati, kako se pravilno opravlja potrebo.

Švica slovi kot zelo striktna in čista država, v kateri domačini pravila jemljejo zelo resno in to zahtevajo tudi od tujcev, ne glede na kulturno okolje, iz katerega prihajajo. 

Na javnih straniščih po državi so se tako pojavile table, ki prikazujejo, kako se pravilno opravlja potreba. Tako table kažejo da je pravilni način sedenje na školjki in ne čepenje. In da je potrebno uporabljeni toaletni papir vreči v školjko in ne v koš za smeti, kot je to običaj v nekaterih kulturah.

"Zgodi se, da gostje stojijo na školjki ali pa da včasih ne vedo, kam s papirjem," je po poročanju 20 Minuten povedal direktor marketinga pri švicarskih železnicah Roger Joss. Medtem ko naj bi bili Azijci ob prihodu praviloma že seznanjeni s pravili opravljanja toalete v Evropi, pa naj bi imeli več težav s turisti iz Bližnjega vzhoda, so povedali v turistični pisarni v Lucernu, kjer tudi visijo znake. "Primeri se, da se gostje olajšajo kar pod tušem in ne v školjko." Tuš namreč spominja na stranišča na počep, ki so razširjena po številnih območjih sveta, še vedno se marsikatero najde tudi v Evropi. 

Odlaganje toaletnega papirja v koš pa je značilno za področja s slabim sistemom kanalizacije, kjer bi papir lahko hitro povzročil zamašitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • tecumseh_1975 09:16 06.julij 2015.

    to se dela tudi v Grčiji. Vsaj na otokih...

  • b3180966 08:23 06.julij 2015.

    Kam pa misliš, da gre papir odvržen v školjko? Kar izpuhti? Vsa vsabina, katero zmečeš v WC školjke gre v čistilni napravo, kjer se razgradi. Ostanek je prečiščena tekočina, katera gre v reko in mulj, kateri gre na ...prikaži več kompostiranje. Torej tudi v Švici, Nemčiji, Sloveniji ne počnemo gospodarske škode z WC papirjem.

  • kapibara 08:20 06.julij 2015.

    Kar je drugje normalno ??... je drugod NE-normalno.. !!!