Magazin > Bizarno
4 ogledov

Termiti napadli letališče

Kdo bi si mislil, da lahko tako majhni insekti ogrozijo celo letališče? Žurnal24 main
Piloti, ki v Afganistanu sodelujejo v boju sil zveze Nata proti talibanom, se v svojem letalskem oporišču v Uzbekistanu soočajo z novim nevarnim sovražnikom – termiti.

Kdo bi si mislil, da lahko tako majhne živali napadejo celo letališče in ogrozijo varnost na njem? Pa vendar je res. Zaradi napada termitov na letališču Termez v južnem Uzbekistanu grozi, da se bo zrušila vzletna steza ali pa da bo prišlo do kratkega stika v elektronski opremi, je v sredo opozoril znanstvenik in profesor na uzbekistanskem zoološkem inštitutu Olovidin Hamrojev.

"Termiti so preplavili 200 hektarjev letališkega zemljišča, vključno z območjem pod betonsko vzletno stezo, kar lahko povzroči njeno zrušitev ob pristajanju letal," je posvaril Hamrojev. Dodal je, da si uprava letališča ne more privoščiti 116.000 evrov, potrebnih za odpravo nadloge in torej ustavitev nevarnosti, ki grozi letalom sil Isaf pod vodstvom Nata v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.