Magazin > Bizarno
25 ogledov

Vedno več homoseksualnih

Beli ibis (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Raziskovalci na Floridi so prišli do ugotovitev, da izpostavljenost onesnaženju z metil živim srebrom v okolju vpliva na homoseksualnost pri pticah v mokriščih.

Raziskovalci na Univerzi Florida so ugotovili, da je za ameriške bele ibise z južne Floride, ki so uživali metil živo srebro, obstajala večja verjetnost, da se bodo zapletli v istospolno parjenje. To sicer ni značilno za divje ptice te vrste, ki niso izpostavljene temu onesnaževalcu.

Peter Frederick, ekolog na Univerzi Florida v Gainesvillu, je s svojimi kolegi leta 2005 zbral 160 belih ibisov, ki so gnezdili v kolonijah v južni Floridi, in jih razdelil v štiri skupine, v vsaki je bilo po 20 samcev in 20 samičk. Ko so bile ptice stare 90 dni, so jim raziskovalci začeli v hrano dodajati metil živo srebro. Trem od štirih skupin je bila dodana nizka, srednja ali visoka količina živega srebra, medtem ko četrta skupina te snovi ni prejemala. V naslednjih treh letih so raziskovalci merili raven živega srebra v perju in krvi ibisev ter opazovali njihovo vedenje pri parjenju. Z naraščanjem ravni živega srebra sta se povečevali tudi stopnja in vztrajnost homoseksualnega parjenja. "Vedeli smo, da lahko živo srebro potisne testosteronsko raven," je pojasnil dr. Frederick. "Vendar tega nismo pričakovali."

Frederick se boji, da bodo "ljudje to prebrali in nemudoma prišli do zaključka, da bodo ljudje, ki uživajo živo srebro, homoseksualci. Hočem biti zelo jasen, da ta študija ne pomeni tega."

Verjetno bi imel na druge ptice podoben učinek, vendar tudi to ni gotovo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.