Magazin > Bizarno
7 ogledov

Vsaka dva tedna izgine en jezik

Žurnal24 main
Od okoli 7000 jezikov, ki se jih danes uporablja po svetu, jih je polovica na poti izumrtja.

V enem stoletju bo polovica jezikov, ki se danes govorijo, povsem izginila. © iStockphoto

 
Stopnja izumiranja jezikov je po mnenju jezikoslovcev vznemirljivo hitra: vsaka dva tedna izgine en jezik, kažejo izsledki študije, ki jo je objavila revija National Geographic.

Nekateri jeziki izginejo, ko umre zadnji človek, ki je jezik govoril. Drugi izumirajo postopoma v dvojezičnih kulturah, ko je jezik, ki ga na primer govorijo v šolah, trgovinah in na televiziji, močnejši od jezika domačinov.

V Avstraliji, ker je v nevarnosti skoraj vseh 231 jezikov aboriginov, so znanstveniki odkrili majhne skupnosti, v katerih na primer en jezik, magati ke, govorijo le trije ljudje, in enega samega človeka, ki govori jezik amurdag. Izginja tudi 113 jezikov, ki jih govorijo v Andih in osrčju Amazonije, kjer imata veliko prevlado španščina in portugalščina. Prevlada angleščine pa ogroža 54 jezikov prvotnih prebivalcev na severozahodu Severne Amerike.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.