Magazin > Bizarno
53 ogledov

Z netopirjevo krvjo do vida

Netopirji svoj glas uporabljajo za navigacijo in lov, čemur pravimo eholokacija. Žurnal24 main
Naši predniki so včasih imeli zelo domiselne ideje, ko je bilo treba pozdraviti kakšno bolezen. Zatekali so se tako k netopirjem kot kanibalizmu.

V preteklosti so ljudje živeli v prepričanju, da je svet ravna plošča in v kolikor bi prišli do roba, bi padli z nje. Verjeli so, da so nekatere ženske čarovnice, ki jih je treba zažgati na grmadi, da jih ne bi ugonobile. Seveda so se tudi za reševanje zdravstvenih težav zatekali k nekaterim nenavadnim zdravilom. 

Trakulja za hujšanje
Pred več kot sto leti, ko je zavladal ideal vitkosti, so se ženske zatekale k hitrim rešitvam za hujšanje. Pripravljene so bile jesti tablete, v katere so takratni farmacevti dajali ličinke trakulje. Kar nekaj časa so potrebovali, da so ugotovili, da trakulje niso varen in učinkovit način hujšanja.

Kri netopirja vrača vid
Stari Egipčani so si omislili zanimivo zdravilo za slepoto. Zaradi podnebnih razmer in slabe higiene so pogosto imeli vnete oči. Zdravili so jih tako, da so si vanje dajali kapljice krvi, saj se je smatralo, da imajo netopirji odličen nočni vid.

Nad sifilis s seksom z devico
V 16. stoletju je bil sifilis velik problem v Evropi. Ko so ugotovili, da se bolezen prenaša, so prišli na idejo, da bi "nedolžnost device" lahko delovala kot protistrup. V zgodnjem 19. stoletju so bile device zelo iskane prav zaradi zdravstvenih razlogov. Težava pa je bila v tem, da so s to metodo le pomagali pri širjenju omenjene bolezni. 

Kanibalizem je zdravilo za vse
V času renesanse so verjeli, da človeško meso pomaga pri lajšanju simptomov številnih bolezni, od epilepsije do prehlada. Ohranili so se recepti za pripravo napitka iz človeške krvi. Kanibalizem kot način zdravljenja so verjetno poznali že stari Grki in Rimljani. 

Pajkova mreža proti malariji 
Pred več sto leti je diagnoza malarije pomenila smrtno obsodbo, saj ni bilo učinkovitega zdravila. Pred odkritjem moderne medicine je bilo eno najbolj priljubljenih zdravil pajkova mreža. Iz svilenih niti so pripravili tablete. Poleg samih mrež se je včasih v tabletah znašel tudi kakšen pajek. 

Kajenje zdravi astmo in raka
Z odkritjem Amerike so Evropejci odkrili tobak. Do sredine 16. stoletja so bili prepričani, da kajenje zdravi številne bolezni, med njimi tudi astmo in različna rakava obolenja. To prepričanje se je obdržalo vse do 20. let 20. stoletja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.