Magazin > Bizarno
67 ogledov

Za strah pred petkom 13. kriva Adam in Eva?

petek 13. Shutterstock
Danes nas je doletel že tretji petek 13. v tem letu, a brez skrbi, je tudi zadnji.

Dnevi, kot je današnji, poženejo strah v kosti tudi tistim, ki sicer niso vraževerni. Strah pred petkom 13. je namreč eden najbolj razširjenih mitov, fobija pred njim pa ima celo svoj znanstveni naziv:  paraskavedekatriafobija.

Zakaj je petek 13. postal dan, ki se ga ljudje po vsem svetu bojijo, ni bilo nikoli povsem razjasnjeno, ena teorija pa izhaja že iz biblijskih časov. Ravno trinajsti apostol Júda Iškarijót je na Zadnji večerji izdal Jezusa Kristusa, Adam in Eva pa naj bi prepovedano jabolko pojedla prav na petek 13. Trinajsti gost pa je zabavo pokvaril tudi v nordijski mitologiji. Dvanajst bogov je mirno sobivalo, ko se jim je pridružil Loki, nordijski bog prevare, ki je izzval boj, v katerem je bil ubit ljubljenec vseh bogov, Baldur, nato pa je na Zemlji zavladala tema. K slabemu glasu petka 13. je veliko prispeval tudi Hollywood s svojimi filmi o tem dnevu. Ker pa imajo v špansko govorečem svetu za nesrečnega torek 13, so tam film preimenovali v Torek 13.

Tudi numerologi imajo svoje teorije glede petka 13., saj 12 velja za harmonično številko, 13 pa za nesrečno. To podkrepljuje dejstvo, da ima leto 12 mesecev, astroloških znamenj je 12, 12 dni po Božiču so prišli Sveti trije kralji, ...

Še nekaj zanimivosti o petku 13.:

  • Veliko mest nima 13. ulice ali 13. avenije
  • Veliko stavb nima 13. nadstropja
  • Če je vaše ime sestavljeno iz 13 črk, ste blizu hudiču (primer: serijski morilci Charles Manson, Jeffrey Dahmer in Albert De Salvo)
  • Na Lufthansinih letalih ni 13. vrste
Komentarjev 1
  • Bizgec 09:55 13.julij 2012.

    "Če je vaše ime sestavljeno iz 13 številk, ste blizu hudiču (primer: serijski morilci Charles Manson, Jeffrey Dahmer in Albert De Salvo)"Kdo pa ima ime sestavljeno iz stevilk?