Magazin > Bizarno
2166 ogledov

Zakaj je ravno petek 13. zlovešč?

petek 13. Shutterstock
Zakaj se bojimo ravno tega datuma?

Strah pred petkom 13. obstaja že od nekdaj. Nesrečna naj bi bila tako številka kot tudi dan v tednu.

Petek je edini dan v tednu, ki je ime dobil po ženski – boginji Freji, ki predstavlja plodnost in spolnost. Zato je petek v nekaterih kulturah (nemški, hindujski, škotski) kovan v zvezde, v drugih pa zaklet. Zlasti v krščanski. Med drugim naj bi Eva na petek premamila Adama, naj ugrizne v jabolko, in nad človeštvo poklicala zlo, Jezus je na petek umrl, izdal pa ga je 13. gost na zadnji večerji, Noe pa je na peti dan v tednu spoznal, da ladje ni zgradil zaman. V Angliji in ZDA petku pravijo tudi dan obešencev, saj so sodili zločincem.

Medtem ko je 12 harmonična številka (12 mesecev, 12 ur), velja 13 za nesrečno. Pri zadnji večerji je za mizo sedelo 13 apostolov, Júda Iškarijót je sedel na 13. stolu. Tudi v poganski mitologiji je 13 izpostavljena kot zlovešča. 12 bogov, tako pripovedujejo, je mirno sobivalo, dokler se jim ni pridružil Loki, ki je izzval boj, v katerem je bil ubit ljubljenec vseh bogov, Baldur. K slabemu glasu petka 13. je veliko prispeval tudi Hollywood s svojimi filmi o tem dnevu.  

Tokratni petek 13. še posebej karmičen

Numerologija kot veda o številih že tisočletja dolgo razlaga pomen le-teh. "Število 13 je karmično, zato ga mnogi dojemajo kot še posebej nesrečno. Pravilni zapis je 13/4, kar je enako zapisu datuma 13. april. Kaj ta specifična kombinacija pomeni za vas? Na ta dan ni priporočljiv podpis pogodbe ali sklepanje dogovorov. Ne posojajte denarja in ne dajajte dolgoročnih obljub. Premislite, preden (jezno) spregovorite. Vzemite pa si čas za samorefleksijo," svetuje znana slovenska numerologinja Lili Sorum.


Vraže in zanimivosti o petku 13.

- Če se za mizo zbere 13 oseb, bo v roku enega leta eden od njih umrl. (Jezus naj bi bil dokaz, da to drži.)
- Vikingi so verjeli, da 13 oseb za isto mizo prinaša smrt vsem trinjastim.
- Veliko mest nima trinajste ulice ali trinajste avenije.
- Veliko stavb nima 13. nadstropja.
- Če je vaše ime sestavljeno iz 13 številk, ste blizu hudiču (primer: serijski morilci Charles Manson, Jeffrey Dahmer in Albert De Salvo).
- Na shodu je vedno 13 čarovnic.
- Na Lufthansinih letalih ni trinajste vrste.
- 13 simbolizira togost, neprilagodljivost, potrebo po nadzoru, obtoževanje drugih za omejitve, ki jih sami občutimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.