Magazin > Bizarno
3135 ogledov

Zaspala in se je zbudila po 9 letih

Koča wikipedia
Ta nenavaden dogodek še danes muči sodobne zgodovinarje ...

Ellen Sadler se je rodila leta 1859. Ko je dopolnila 11 let, je šla v sosednji kraj delat kot varuška. Medtem ko je bila tam, se je pritoževala nad glavoboli in stalno zaspanostjo. Vrnila se je v domači kraj Turville, kjer jo je zdravil tamkajšnji zdravnik, ki je rekel, da ima oteklo žlezo na zadnji strani glave. Sprejeta je bila tudi v bolnišnico, ampak se je njeno stanje po 18 tednih tam še poslabšalo in zdravniki so ji rekli, da je njeno stanje neozdravljivo.

Kmalu za tem je za 9 let zaspala. Ker so ljudje spečo Ellen hoteli videti, je njena družina začela od tega služiti. Nekateri so si za spomin vzeli tudi pramen njenih las. Zanimivo je bilo to, da je bilo njeno dihanje pravilno in naravno, njena koža mehka, telo toplo, srčni utrip pa hiter. Mati jo je hranila s čajem trikrat na dan. Pet mesecev po materini smrti se je Ellen nenadoma zbudila. Čez čas je popolnoma okrevala, se poročila in rodila šest otrok. 

Ellen Sadler | Avtor: facebook facebook

Primer speče Ellen je prava zgodovinska atrakcija, saj še danes ni čisto jasno, zakaj je spala kar 9 let. Sodobni zgodovinarji domnevajo, da je morda trpela za narkolepsijo, nevrološko motnjo, ki vključuje čezmerno spanje in zmanjšano sposobnost uravnavanja ciklov spanja in budnosti. Možno je tudi, da je Ellen omamil nekdo iz družine, morda njena mati, kar lahko tudi pojasni njeno nenadno okrevanje po materini smrti. Hiša družine Sadler še vedno stoji v Turvillu in je znana kot "spalna koča".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.