Magazin > Bizarno
2163 ogledov

Zato so ljudje obsedeni s temi nagnusnimi videi

mozolji Yotube
Stiskanje mozoljev je postalo spletna senzacija.

Videi, ki prikazujejo stiskanje mozoljev, odstranjevanje cist ali ogrcev na spletu dosegajo rekordne gledanosti. Ena od prvih, ki je spoznala, da nagnusni posnetki magično privlačijo gledalce, je bila ameriška dermatologinja dr. Sandra Lee, glavna zvezda šova na TLC Dr. Pimple Popper. "Mislim, da bi gledanje teh posnetkov lahko primerjali z gledanjem grozljivk ali vožnjo na vlaku smrti. Preplavita te občutek evforije in razburjenje,“ je Lee pred časom povedala za Refinery29.

Dan Kelly, profesor filozofije na univerzi Purdue in avtor knjige "Yuck!: The Nature and Moral Significance of Disgust", se z Leejevo delno strinja. Za razliko od grozljivk, ki ti omogočajo, da se lahko v varnem okolju ukvarjaš z občutkom strahu, ti videi o mozoljih ponujajo varen kotiček, v katerem se lahko prepustiš občutku gnusa, ki tako kot strah spada med naša osnovna čustva. 

Tako kot strah nas tudi gnus varuje. Kelly razlaga: "Po eni strani nas gnus ščiti pred tem, da bi pojedli nekaj, kar je za nas strupeno, po drugi pa pred boleznijo druge vrste. Ko vidimo nekoga, ki mu teče iz nosu, se nam to gnusi tudi zato, ker smrkelj kaže na to, da je oseba bolna. Takemu človeku se izognemo.“

Profesor tudi pravi, da našo pozornost zelo hitro pritegnejo stvari, ki v nas izzovejo gnus – npr. telesne tekočine. V naši naravi je, da smo pozorni na stvari, ki bi nam lahko škodile – in te informacije nato delimo z drugimi oziroma s svojo okolico, v čemer vidimo dragocen način komuniciranja, še pravi Kelly. 

Heather Berlin, profesorica psihologije, pa je dejala, da gledanje mozolja, kako poči, pospeši izločanje hormona dopamina, ki je odgovoren za dobro počutje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.