Magazin > Bizarno
282 ogledov

Žirafe lahko plavajo

Medtem ko so mnoge velike živali dobre plavalke, za žirafe velja, da ne znajo pl Žurnal24 main
Matematiki so dokazali do zdaj nedokazljivo dejstvo – da žirafe lahko plavajo.

Znanstvenika Donald Henderson in Darren Naish sta se odločila, da bosta podrobneje preučila, ali žirafe lahko plavajo ali ne.

V preteklem delu je Henderson ustvaril digitalni model žirafe in preizkušal plavanje različnih računalniško izdelanih modelov živali. Nova študija, objavljena v reviji teoretične biologije (Journal of Theoretical Biology), tako preiskuje, kaj se zgodi, če znanstveniki namestijo "digitalno" žirafo v "digitalno" vodo.

"Več prejšnjih raziskav je trdilo, da žirafe ne morejo plavati ter da se vode izogibajo kot kuge, tudi če je nuja, vendar smo se mi odločili, da teorijo preverimo s primernimi poskusi," je povedal Naish.

Digitalna žirafa vsebuje številne preračune o teži, masi, obliki, zmožnosti pljuč in središču težnosti. S preračuni so ugotavljali dinamiko vrtenja in plavanja ter zunanjo površino žirafe ter jih uporabili tudi za primerjanje konja. Avtorja sta ugotovila, da bi odrasla žirafa lahko plavala v vodi, visoki 2,8 metra.

Kljub plavanju pa bi bila žirafa v vodi nestabilna, in sicer zaradi svojih dolgih in težkih nog, kratkega telesa in dolgega vratu. Nenavadna oblika žirafe bi žival prisilila, da bi plavala na svojevrsten način. Noge bi vlekle telo navzdol, dolg vrat bi se nagnil vodoravno in bi bil večino časa pod gladino, glavo pa bi morala držati navzgor v zelo neudobnem položaju.

"Naši modeli kažejo, da je plavanje za žirafo izvedljivo, sicer precej težje kot za konja," še pravi Naish.

Medtem ko raziskava po vsej verjetnosti ne bo dočakala praktičnih primerov, avtorja poskušata poudariti, da lahko računalniška simulacija živali včasih reši še tako zanimiva vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.