Magazin
34 ogledov

Bizarnosti po italijansko

Pozor na plažah v okolici Ravenne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če se na počitnicah vedete bolj sproščeno kot doma ali celo malce razuzdano, potem raje ne hodite v Italijo. Naši sosedje neprimerno ali nespodobno vedenje radi kaznujejo.

Nemški mediji so na vrhuncu poletja posvarili Nemce – kaj se vam lahko zgodi v Italiji? Oziroma: polnjenje občinskih blagajn po italijansko. Preberite, se nasmejte in verjemite ali ne. In morda naštetega vseeno raje ne počnite, saj nikoli ne veste, kdaj naletite na preveč zagretega varuha zakona. Večina prepovedi po bizarnosti (morda je katera od spodaj naštetih že preklicana ali pa spremenjena) ne zaostaja veliko za čudaškimi prepovedmi iz nekaterih zveznih držav ZDA. Največ milo rečeno nenavadnih prepovedi je v rabi v tistih italijanskih občinah, kjer je na oblasti nacionalistična Severna liga, pa radi povedo levičarsko usmerjeni Italijani. Sledi jih nekaj iz skupinice zelo bizarnih:

  • Na mondenem otoku Capri je prepovedano nositi cokle – cokljanje je namreč "neznosno hrupno". Tudi kopalke so zaželene le na plažah.
  • V obalnem mestecu Lerici v Liguriji ni dovoljeno sprehajanje v kopalkah. Razen na plaži, seveda. Prepovedano je tudi sušenje mokrih (kopalnih?) brisač na balkonih, terasah in drugih vidnih mestih.
  • Seks oziroma "javno izkazovanje naklonjenosti" v avtu? Če vas zasačijo v Eboliju v Kampanji, vas lahko kaznujejo s petsto evri.
  • V mestu Brescia na severu Italije boste plačali sto evrov, če si boste drznili sesti na stopnice, ki vodijo k javnim spomenikom.
  • V deželi Lombardija tistemu, ki ponoči hodi naokoli s steklenico piva v roki, grozi kazen petsto evrov. 
  • Vrhunec bizarnih italijanskih prepovedi pa naj bi predstavljal izjemno čudaški seznam prepovedi, ki veljajo na priljubljeni peščeni plaži Dante pri Ravenni. Glasi se nekako takole: med 13. in 16. uro je prepovedno poslušanje glasbe (takrat si pač Italijani tudi na počitnicah vzamejo čas za počitek), prepovedano je sončenje zgoraj brez, "na prvih dvesto metrov plaže ni dovoljeno ležati, lahko pa se teče". Koliko kazni so na plaži Dante že izrekli, ni znano.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.