Magazin
98 ogledov

Blanc de blanc in blanc de noir

Šampanjec Blanc de blanc. Žurnal24 main
Veste, kaj pomenita izraza ''blanc de blanc'' in ''blanc de noir'', ki ju najpogosteje najdemo na etiketah penin, še posebno šampanjcev? Naj vam prišepnemo mi.

Gre za francoska izraza, ki nas informirata o tem, iz katerih sort je narejeno posamezno vino.

Blanc de blanc
(prevod: belo in belega) je izraz, ki označuje belo vino, pridelano zgolj iz sorte chardonnay. Sicer pa se izraz uporablja tako pri mirnih kot tudi penečih vinih, največkrat pri šampanjcih.

Blanc de noir (prevod: belo iz rdečega) se prav tako uporablja pri belih vinih, vendar za razliko od izraza blanc de blanc za vina, ki so pridelana iz rdečega grozdja. Sicer pa se tudi ta izraz najpogosteje uporablja pri peninah, še posebno pri šampanjcih, kjer to pomeni da je vino pridelano iz sorte modri pinot, medtem ko mirna bela vina ''blanc de noir'' pridelajo iz cabernet sauvignona, modrega pinota ali zinfandla. Bela vina iz rdečega grozdja nastanejo takrat, ko pridelovalci oziroma proizvajalci takoj stisnejo grozdje in kar najhitreje odstranijo jagodno kožico, ki vsebuje barvila. Sicer pa ni nujno, da so ta vina čisto bela, ampak znajo biti tudi rahlo rožnate barve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.