Magazin
11 ogledov

Bodite otroku zgled

Skupna dejavnost vas zbližuje z otrokom. Žurnal24 main
Vas skrbi, ker je vaš malček ure in ure prilepljen pred televizijski ali računalniški zaslon? Bi ga radi spodbudili k fizični aktivnosti, pa ste pri tem neuspešni?

Poskusite z lastnim zgledom – ta strategija se je izkazala za najuspešnejšo.

Računalnik in televizija sama po sebi nista slaba

Televizija, računalniške igrice in internet sami po sebi niti približno niso slabi – prej nasprotno. Problematično pa je, kadar postanejo otrokov edini način preživljanja prostega časa. Gibanje je namreč zelo pomembno tako za otrokovo fizično kot tudi psihično počutje!

Pristopite posredno

Če k vašemu otroku pristopite neposredno, je učinek navadno nasproten od želenega. Zato morate biti premeteni in se aktivacije svojega otroka lotiti z bolj posredno metodo. Najpomembneje je, da ste otroku vzor in da ustvarite okolje, ki bo otroka spodbujalo k fizični dejavnosti. Pri nedejavnem otroku počasi in polagoma stopnjujte količino fizične dejavnosti, da se mu ne bi po nepotrebnem uprla.

Bodite otrokov zgled

Otroci so običajno veliko dovzetnejši za posnemanje vaših dejanj kot pa za uboganje vaših napotkov in ukazov. Če ste dejavni tudi sami in pri tem uživate, bo vaš otrok v športu kmalu začel uživati tudi sam. Pri otroški igri na začetku sodelujte tudi vi! Otrok se bo kmalu naučil koordinacije in gibalnih veščin, kot so na primer lovljenje, brcanje in met žoge.

Ustvarite stimulativno okolje

  • Vedno, ko otrok reče, da mu je dolgčas, imejte na zalogi celo paleto idej, kako sta lahko skupaj fizično dejavna.
  • Podarjajte mu darila, ki spodbujajo fizično dejavnost, kot so recimo žoge, bumerangi in hulahup obroč.
  • Spodbujajte športno igro vašega otroka in njegovih prijateljev – recimo kolesarjenje, brcanje žoge in tako dalje.
  • Zagotovite pripomočke za igro v stanovanju – na primer mehko žogo in stenski košarkarski koš.
  • Po šoli ali med konci tedna organizirajte fizično dejavnost. Med počitnicami pripravite načrt dejavnosti – recimo taborjenje ali preizkus nove športne panoge.
  • Spodbujajte otroka k igri na svežem zraku, zlasti v dneh, ki so toplejši. Tako boste uravnotežili dneve, ko se bo otrok igral v zaprtih prostorih.

Ko otrok enkrat postane dejaven, morate njegovo motivacijo nenehno vzdrževati. Poskusite z naslednjimi triki:
  • Spodbujajte ga k temu, da poskusi čim več različnih stvari, da bo lahko sam ugotovil, kateri šport mu najbolj ustreza.
  • Naj bo zanimivo! Če opazite, da otrok za določeno športno panogo izgublja zanimanje, ga preusmerite v drugo panogo ali pa poskušajte prejšnjo panogo narediti zanimivejšo.
  • Prilagajajte se vremenskim razmeram. Bodite na svežem zraku, kadar je to le mogoče!
  • Otroka spodbujajte in ga hvalite! Nagrajujte njegovo redno obiskovanje športnih krožkov.
  • Na tekmah ali predstavah bodite zraven. Tako boste ponosni vi, še bolj pa vaš otrok, ker bo vedel, da ga gledajo in zanj navijajo njegovi najdražji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.