Magazin
11 ogledov

Bodite ravno prav skrbni

Mu sobo pospravljate zaradi ljubezni? Žurnal24 main
Prav je, da svojemu otroku zagotovite ljubezen in varnost. Narobe pa je, če ste do njega tako zaščitniški, da mu s tem onemogočate razvoj v samostojnega in odločnega otroka.

Katere napake posesivne starše ločujejo od ljubečih?

S trenerjem svojega otroka se prepirate zaradi tekme ali nastopa
Pri tekmah in predstavah naj bo vaša vloga le gledalska. Udeležujte se tekem, bodite ponosni, ampak nikoli, zares nikoli, se s trenerjem svojega otroka ne prepirajte o tem, zakaj vaš otrok ni igral dlje ali ni bil v prvi vrsti!

Med šolo kličete svojega otroka
Klicanje ali pošiljanje sporočil svojemu otroku med poukom je povsem neprimerno. S tem se mu le vsiljujete v njegov urnik. Še najbolj je takšno ravnanje neprimerno za najstnike, ki se v takšnih situacijah odzovejo z besom, saj imajo občutek, da jih starši poskušajo nadzorovati.

Zahtevate dnevni pregled dogodkov
Povsem drugače je, če otroka lahkotno vprašate: " Kako si se danes imel?" ali pa zahtevate, naj vam natančno razloži, kdaj je s kom počel kaj. Če nimate pametnega razloga, kot je recimo sum drog ali alkohola, pustite otroka s takšnimi vprašanji pri miru.

Za otrokom vohunite
Vohunjenje ima različne oblike, od pregledovanja otrokovega bloga in elektronske pošte pa do "pospravljanja" njegove sobe. Oboje je prepovedano, razen kadar sumite, da se je otrok zapletel v droge. Če vas moti nered, zaprite vrata in se s tem ne obremenjujte več.

Vašemu malčku ste že izbrali poklicno pot
Vaš malček hodi v vrtec, vi pa že zdaj veste, da bo uspešen zdravnik. Zelo narobe! Nihče razen njega samega ne more vedeti, kaj ga zanima in kaj ga bo v življenju osrečevalo. Zato se raje kot na prihodnost osredotočite na sedanjost in malčku pomagajte izbrati primerne ustanove, v katerih bo lahko razvijal svoje talente. Vaša naloga ni ustvariti material, ki bo primeren za medicinsko fakulteto, temveč vzgojiti čutečega, ustvarjalnega in samozavestnega otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.