Magazin
28 ogledov

Bodo mercedese gnali BMW-jevi stroji?

Minijev 1,6-litrski motor z neposrednim vbrizgom goriva in močjo 128 kW je še ka Žurnal24 main
Verjetno bi bilo še nedolgo tega precej bogokletno pomisliti, da bi mercedese lahko poganjali BMW-jevi motorji. Pa vendar utegne biti temu tako v prihodnjem razredu B.

BMW je sicer pred časom zavrnil javno ponudbo iz Stuttgarta, da bi velikana skupaj razvijala motorja in si s takšno sinergijo močno oklestila stroške. Pri Daimlerju zavrnitve niso vzeli za žalitev, saj nameravajo zdaj bavarske motorje kar kupiti. Zanimajo se predvsem za štirivaljne 1,6-litrske motorje z neposrednim vbrizgom goriva, ki poganjajo minije, zaradi sodelovanja s Peugeotom pa tudi za popoprane francoske proizvode.

Če bo Mercedes res uporabljal BMW-jeve motorje, se bo precej zmanjšala verjetnost, da bi prihodnji avtomobil kompaktnega razreda iz Stuttgarta uporabljal Fiatovo platfromo, kot so si doslej obetali Italijani.

Pri poslu med nemškima velikanoma je sicer še vedno veliko "če-jev", saj je BMW prav ta mesec naznanil, da se njegovo nadaljnje sodelovanje s Peugeotom pri razvoju omenjenih motorjev končuje. V Münchnu vesti o sodelovanju z Mercedesom ne komentirajo.

Prihodnji rod razreda B, ki bo premiero doživel leta 2011, bo nadomestil sedanja razreda A in B, na voljo pa bo v petih različicah, vključno kot SUV in kabriolet. V tovarni naj bi se v roku enega meseca dokončno odločili, katere motorje mu bodo namenili.

Digitalna servisna knjiga za mercedese
Mercedes je sicer prav te dni začel uvajati digitalno serijsko knjigo, ki bo precej olajšala skrbi kupcev rabljenih mercedesov. Vsako vozilo bo tako imelo odslej svojo celotno zgodovino servisov, menjanih delov in kar še spada zraven, zapisano v digitalni obliki. Lastnikom mercedesov bo to olajšalo tudi samo servisiranje, saj bodo lahko vozilo peljali h kateremukoli serviserju, ki bo vse podatke o vozilu lahko dobil prek osrednje baze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.