Magazin
91 ogledov

Boječ do neznancev

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Maltezer je star malo manj kot pol leta, dobili smo ga pri devetih tednih in ga takoj začeli socializirati.

Vprašanje: Maltezer je star malo manj kot pol leta, dobili smo ga pri devetih tednih in ga takoj začeli socializirati. Kuža je bil najprej dobrovoljen in nič preplašen, zdaj pa že nekaj tednov nikomur razen domačim ne pusti, da ga pobožajo ... Se umika, z ušesi in repom pokaže, da mu ni prijetno in da ga je strah. Ker je ves čas z nami, dvomimo v kakšne slabe izkušnje. Hvala.

Odgovarja Jure Pribičevič, Alfakan:
Razvoj psa poteka v fazah. V starosti nekje med šestim in enajstim mesecem  psi preživljajo tako imenovano "obdobje strahu". Predvsem gre lahko za strah pred novimi situacijami, tujci itd. Dobra socializacija, izogibanje situacij, ki bi psu povzročale preveč stresa, in pravilni odzivi lastnikov so ključ do uspeha.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja bosta odgovarjala Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Psa je treba navaditi na dražljaje iz okolice in ga predvsem naučiti, kako naj se nanje odziva. Gre za učni proces, zato morate imeti dober načrt in veliko potrpljenja. Tujci naj se psu ne predstavljajo sami. Naučite ljudi, naj ne bodo vsiljivi in naj z božanjem psa počakajo, dokler jih ta ne "spozna" z nosom. Če pride do stresnih situacij, ohranite mirno kri in nikakor ne prigovarjajte psu v smislu tolažbe. Pes bi v tem primeru dobil napačna sporočila, ali z drugimi besedami, psa bi v tem trenutku nagradili za napačno vedenje – odziv. Vaša mirnost in odločnost bosta v psu sprožili enako reakcijo. Sprehodi naj bodo vodeni tako, da si pes z ignoriranjem različnih stresorjev vedno lahko prisluži kakšno nagrado – priboljšek. Na ta način bo pes postopno pridobival samozavest in se razvijal v psa, kakršnega si želite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.