Magazin
23 ogledov

Bolhe spet na pohodu

Kosmatinec lahko dobi bolhe tudi, če se sam ne giblje zunaj, saj lahko jajčeca n Žurnal24 main
Poskrbite za svoje ljubljenčke pravočasno. Zajedalci so postali odpornejši, zato naj bo zaščita dovolj močna.

Zajedalci so postali odpornejši, zato so izdelki na zeliščni osnovi žal velikokrat neučinkoviti, pravi veterinarka Iris Selan. Nekatere ampule naj bi po navodilih proizvajalcev omogočale zaščito tudi dva ali tri mesece, vendar iz prakse Selanova ugotavlja, da v hudi sezoni bolh in klopov to ne drži.

Brez kemije ne gre
“Med celotno sezono klopov se načeloma najbolj uporabljajo ampule, ki se enkrat na mesec nanašajo na vrat, na kožo,” razlaga Selanova. Nekateri poleg ampul uporabljajo tudi ovratnice, razpršila, posipe in ultravijolične odganjalnike klopov.

Odmerite glede na težo
“Z zaščito se lahko začne od šestega tedna starosti in nato vsak mesec odmerja glede na težo,” pravi veterinarka in pojasnjuje, da se lahko ampule načeloma uporabljajo tudi pri brejih in doječih psičkah. Dan ali dva pred nanosom in po njem se odsvetuje kopanje kosmatinca, da na njem obdržite maščobno plast, kamor se veže sredstvo, ki je po navadi zaščita za več zajedalcev hkrati.

Ampule za pse, za mačke ne
Selanova opozarja, da ampul za pse nikar ne uporabljajte za mačke, ki so lahko v nekaterih primerih zanje smrtno nevarne.

Razkužite tudi okolico
Če ima kosmatinček bolhe, ga skopajte, uporabite razpršilo ali ampulo, obenem pa razkužite prostor, v hudih primerih na 14 dni, svetuje veterinarka Iris Selan. Žival je namreč le hranitelj, bolhe pa živijo v okolici. “V enem dnevu lahko imate pri paru 50 novih bolh,” pojasnjuje. Ugriz je mikropoškodba kože, ki se, če kosmatinčka ne moti in se ne praska, hitro zaceli. “Če pa se praska, lahko nastane reakcija, ker je vdorno mesto za bakterije še toliko večje,” dodaja. V redkih primerih se lahko razvije tudi alergija na bolšjo slino, ki povzroči vnetje kože. Ob ranah zato z ljubljenčkom le obiščite veterinarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.