Magazin
24 ogledov

Bolnišnica Franja se postavlja na noge

Takole je bila videti bolnišnica Franja pred naravno katastrofo. Žurnal24 main
V partizanski bolnišnici Franja, ki jo je septembrska vodna ujma skoraj v celoti uničila in povzročila za 3,47 milijona evrov škode, so na začetku novembra končali interventna dela.
"Lahko rečem, da je območje Franje pospravljeno, a ponuja zelo žalosten, neprijazen pogled. Vse je opustelo in prazno," je povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec . Od 787 inventariziranih predmetov, ki so bili v Franji, so jih našli le okoli 40, ki jih je mogoče prepoznati.

V sklopu interventnih del so počistili in sanirali ostanke lesa 11 barak, ki jih je odnesla vodna ujma, ter poskušali poiskati čim več muzejskih predmetov, za kar so porabili ves razpoložljivi denar, tudi dodatnih 18.000 evrov, ki jih je zagotovilo ministrstvo za kulturo. Tako so na območju spomenika v Dolenjih Novakih, kjer voda spet teče po strugi, premetali 300 kubičnih metrov materiala, je pojasnila Leskovčeva. Gre za okoli 40 predmetov, ki jih je mogoče prepoznati, našli pa so tudi več lesenih delov, za katero je jasno, da so bili deli klopi, barak in podobnega.

Notranjost bolnišnice je ostala nedotaknjena od druge svetovne vojne. © BOBO

 
Pomoč pri sanaciji spomenika človeški humanosti, ki je vpisan na poskusni seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO, je obliki materiala in dela že obljubilo nekaj podjetij. Na posebnem transakcijskem računu je Mestni muzej Idrija zbral 8830 evrov. Denar za pomoč pri obnovi partizanske bolnišnice sicer zbirajo tudi v zamejstvu v Italiji in Avstriji. Zadružna kraška banka (ZKB), največji bančni zavod Slovencev v Italiji, je tako poklonila 5000 evrov. Velika večina starejših prebivalcev Primorske in tudi Tržaške je bila namreč v enotah IX. korpusa, ki so med drugo svetovno vojno zgradile bolnišnico Franja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.