Magazin
41 ogledov

Brez diplome ni službe?

Če nimate diplome, je pomembno, da znate "prodati" svoje dosedanje dosežke. Žurnal24 main
V razpisu prostega delovnega mesta pogosto lahko zasledite zahtevo po pridobljeni diplomi z nekega področja. Ali to pomeni, da tisti brez diplome že "a priori" odpadejo? Ni nujno.
Diploma pomembnejša pri mladih
V nekaterih podjetjih je nujno, da njihovi zaposleni zadostijo zahtevam formalne izobrazbe, preden začnejo delati na nekem delovnem mestu. Drugje pa bolj cenijo izkušnje in iznajdljivost v različnih življenjskih položajih. Diploma je najpomembnejša pri mladih (še posebej pri prvih iskalcih zaposlitve), saj le-ti formalnih delovnih izkušenj navadno nimajo.

Prodajte svoje dosežke
Tisti, ki nimate diplome, se nikar ne ustrašite. Če vas delo zanima, se kljub temu prijavite na razpis. Izgubiti nimate prav ničesar. Je pa pri tem toliko pomembnejše, kako "prodate" svoje dosedanje izkušnje, znanja in predvsem dosežke. Svoje dosežke zelo natančno opišite in poudarite. V prijavi morate vedno poudariti tiste lastnosti, ki jih kadrovik išče pri kandidatih. Bodite udarni, izpostavite razloge, zakaj naj vas zaposlijo. Lahko napišete tudi konkreten primer, kako so vaše posebne sposobnosti pripomogle k uspehu prejšnjega podjetja.

Kombinacija za uspeh

Želeno zaposlitev lahko torej dobite, tudi če nimate diplome, če:
  • v svoji prijavi dovolj dobro predstavite razloge, zakaj vas morajo zaposliti,
  • je delodajalec odprte glave in dovolj prilagodljiv.

 

Preberite še:

Vedeti morate, da so vedno bili in bodo delodajalci, ki se zahteve po diplomi ali še višji stopnji formalne izobrazbe držijo kot pijanec plota, pa vendar je mogoče najti tudi takšne, ki bolj cenijo delovne in na sploh življenjske izkušnje. Ti se navadno tudi izkažejo za bolj delavcu prijazne šefe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.