Magazin
103 ogledov

Brezplačna prenočišča za kolesarje

kolo Shutterstock
Skupnost Warm Showers nudi brezplačna prenočišča kolesarjem popotnikom pri nas in v tujini.

"Letos smo gostili kolesarja iz Italije, šestčlansko družino in še dva kolesarja iz Francije ter kolesarja z Irske," pravi Irena Hlede, ki se je v mrežo Warm Showers (tople prhe) vključila letos spomladi. Za brezplačno prenočišče, ki ga lahko potniki dobijo v njeni hiši na Krasu, je zanimanje veliko. "Veliko kolesarjev potuje čez Benetke, zato je naša lokacija očitno zelo zanimiva," meni Hledetova.

Warm Showers je svetovna spletna skupnost, prek katere popotniki na kolesih iščejo ali ponujajo brezplačna prenočišča. Ime je dobila po minimalnem standardu, ki naj bi ga gostitelj ponudil gostu, to je topla prha, sicer pa kolesarji, kot pravi sogovornica, če v stanovanju ni dovolj prostora, rade volje na dvorišču postavijo svoj šotor.

Princip zaupanja

"Doslej nismo zavrnili še nikogar, ki je želel prenočiti pri nas. Vse temelji na principu zaupanja. Sicer pa so taki popotniki po navadi nenevarni in zelo prijetni," dodaja. Če je čas in priložnost, svoje goste pelje v osmico, sicer pa do svojega gosta nima nikakršnih obveznosti, prav tako pa ne pričakuje nobenega poplačila na kakršenkoli način. "Kolesarji so zelo navdušeni nad Slovenijo, nad njenimi lepotami, ljudmi, prijaznostjo. To pa je tudi neke vrste kapital za nas," je prepričana. Še posebno jo je navdušila šestčlanska francoska družna – starša in štirje otroci, stari med štiri in 11 let –, ki je po Sloveniji kolesarila od začetka maja. 



Družina na kolesih

Kolesarji, ki večinoma potujejo sami ali v paru, prek skupnosti Warm Showers prenočišče dobijo brez težav. Nekoliko težje je za družino s šestimi otroki, meni Hledetova "Res kapo dol pred to družino," pravi. Družina je pot s kolesi začela februarja na jugovzhodu Francije, nadaljevala čez Italijo, prekolesarila Slovenijo in se bo vračala čez Avstrijo, Češko, Nemčijo in Belgijo. "So zelo preprosti, prijetni in sproščeni, otroke je vzljubila vsa vas," razlaga sogovornica. "Ker imajo kolesarji omejen prostor za prtljago, je družina nekaj otroških oblek, ki jih je imela s sabo, pustila pri nas in prosila, naj jih damo tistim, ki jih potrebujejo," razlaga Hledetova in zaključi: "Kot vsi drugi gostje so nas tudi oni povabili, naj jih kdaj obiščemo. Tudi sama bom prek skupnosti Warm Showers gotovo kmalu iskala prenočišče." 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.