Magazin
6 ogledov

Britanski najstniki se najraje opijajo

Opijanje mladih Britancev je skrb zbujajoče. Žurnal24 main
Za mlajše najstnike v Veliki Britaniji je bolj verjetno, da se bodo napili, kot v katerikoli drugi državi industrijsko razvitega sveta.

Tretjina britanskih najstnikov, starih od 13 do 15 let, je tako izjavilo, da so bili pijani že vsaj dvakrat. Podatki so sicer iz let 2005 in 2006. Kot kažejo izsledki mednarodne raziskave OECD, so raven opitosti navzgor potisnila zlasti dekleta.

Za 15-letnice je namreč bolj verjetno, da bodo pregloboko pogledale v kozarec, kot za njihove vrstnike. Kar 50 odstotkov jih je namreč odgovorilo, da so že bile pijane, medtem ko ta odstotek za dečke znaša 44 odstotkov. Za primerjavo, to je trikrat več kot pri njihovih vrstnicah v Franciji.

Strokovnjaki večje uživanje alkohola pripisujejo zlasti veliki nagnjenosti k tveganemu vedenju, kjer so se britanski najstniki primerjalno odrezali najslabše. Velika Britanija se spopada tudi z visoko stopnjo mladoletne nosečnosti.

Nadpovprečno dobro življenje
V isti sapi pa raziskava poudarja, da britanski najstniki materialno živijo nadpovprečno dobro, kar vključuje radodarne štipendije, visoko kakovost šolskega življenja, podpovprečno otroško revščino ter nizko raven nasilja med vrstniki.

Spodbudne rezultate vladnih akcij za boljše življenje vidi tudi britanska ministrica za zdravje Dawn Primarolo. "Zadnji podatki iz leta 2008 kažejo, da se je zmanjšalo število mladoletnih nosečnosti, najnižje doslej je tudi število najstnikov, ki se odločijo piti alkohol, vemo pa tudi, da upada uživanje drog med mladimi ljudmi," je optimistična ministrica. Šolski minister v senci Nick Gibb pa je zaskrbljen zaradi majhne prehodnosti med sloji ter velike družbene neenakosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.