Magazin
57 ogledov

Burni Amsterdam

Amsterdam, Nizozemska Žurnal24 main
April je kljub hitrim spomladanskim ploham najboljši trenutek za skok v Amsterdam.

Trendovsko, svobodomiselno in izjemno fotogenično mesto že ob prihodu uresniči vse "amsterdamske klišeje" – kanali so še lepši, kot ste mislili, tulipani kraljujejo, nešteto koles drvi po tlakovanih ulicah in mnoga krasijo pravi mali cvetlični aranžmaji, iz coffee shopov prihaja vonj po marihuani, skoraj gola dekleta pa se tudi sredi dneva čisto zares smehljajo iz "rdečih" izložb. Svetovljanski Amsterdam, kjer ni prepovedano skoraj nič in kjer predsodki nimajo kaj iskati, ni velemesto (ima slabih 800 tisoč prebivalcev), a je ravno prav velik za raziskovanje peš ali s sposojenim kolesom.

Kam in kaj?
obvezna Van Goghov muzej in Rijksmuseum
posedanje ob kanalih in piknik v Vondelparku in na Museumpleinu
raziskovanje starih mestnih četrti
Pomorski muzej in na novo oživljeno Vzhodno pristanišče (Oosterdok)
nakupovanje – Amsterdam še ni tako zelo "konfekcijski"
Mesto prijaznih
Prepleten sistem kanalov, tulipane, kolesa in razvpito četrt rdečih luči dopolnjujejo elegantna pročelja iz 17. stoletja, slikarstvo zlate dobe in platna Vincenta van Gogha, osupljiva in avantgardna arhitektura, cvetlična tržnica, kjer se prerivajo turisti, očarljivi majhni muzeji, "rjave kavarne", v katerih vam v naročje skoči zaspan kavarniški maček, ime pa so dobile po zakajeni leseni notranjosti, burno nočno življenje, ki prav nič ne zaostaja za tistim v veliko večjih mestih, in majhne mestne posebnosti, ki se razkrivajo med pohajkovanjem po mestu. Amsterdam ponuja tudi slasten ugriz in kulinarična ponudba mesta je dokaz, da je nizozemska prestolnica talilni lonec. Kolonialna zapuščina Amsterdama oziroma Nizozemske je namreč močno zaznamovala hrano; med drugim lahko poskusite veliko indonezijskih jedi. Še boljši vtis pa naredijo  domačini. Visoki, skromni, prijazni in na kolesu. In ki se malce razjezijo le na tiste turiste, ki nevede stopajo po kolesom namenjenem delu ulice.

Preproge cvetja
Ko se aprila znajdete v Amsterdamu, ne preskočite nekaj ur v Keukenhofu. "Najlepši pomladni vrt na svetu", kot slavo pojejo Keukenhofu in njegovim nepreglednim, a kratkotrajnim poljem tulipanov, narcis in hijacint, je le pol ure stran od Amsterdama. Ali pa se s kolesom zapeljite do bližnjih vasic. Skoraj zagotovo boste naleteli na star mlin, pazite se le vetra, ki aprila rad nagaja kolesarjem.

Amsterdamskih top 5 za pomlad:
Giro d'Italia. Slavna kolesarska dirka se bo letos 8. maja začela v Amsterdamu in na Nizozemskem gostovala do 10. maja. V čast Giru d'Italia pa bo mesto kar deset dni v znamenju Italije in festivala Giromania.

Plaža na strehi. Znanstveno in tehnološko središče NEMO osupne že s podobo - v Vzhodnem pristanišču stoji kot velikanska ladja, za katero je načrt naredil znameniti Italijan Renzo Piano. NEMO je namenjen predvsem mladim in otrokom, prav vsi pa bodo od junija do septembra lahko uživali na peščeni plaži na strehi moderne zgradbe.

Muzej Anne Frank. Petdeset let letos praznuje muzej Anne Frank. Prvo leto ga je obiskalo devet tisoč ljudi, zadnja leta pa privabi približno milijon obiskovalcev letno. Že konec aprila bodo obletnico obeležili s posebnimi razstavami in dogodki. Vstopnina 8,5 EUR.

Gauguin pri van Goghu. Do 6. junija Van Goghov muzej gosti razstavo del Paula Gauguina. Razstava ima poseben pečat tudi zato, ker je bilo prijateljstvo slikarjev Vincenta Van Gogha in Paula Gauguina je bilo zelo burno. Vstopnina 14 EUR.

Park Keukenhof. Letos je odprt od 18. marca do 16. maja – v dveh mesecih zacveti milijone čebulnic, med katerimi je največ najrazličnejših tulipanov. Vstopnina 14 EUR.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.