Magazin
31 ogledov

Čarovnik iz roza Oza

218013_westenberg_p1 218013_westenberg_p1
Popera je žanrski hibrid, ki opisuje glasbo vrhunskega ameriško-kanadskega glasbenika. Ta bo prihodnjo soboto nastopil v Cankarjevem domu.

Glasbo imate v krvi. Pravzaprav skorajda niste imeli izbire, da ne bi postali glasbenik ...
Da, oba moja starša sta profesionalna glasbenika, prav tako moja teta. Ko so me prinesli iz porodnišnice, doma nismo imeli zibelke, zato so me, verjeli ali ne, položili kar v kovček za kitaro.

Katera točka je bila prelomna za vašo glasbeno kariero? V Montrealu ste imeli tedenske nastope v klubu Café Sarajevo, nato pa kar naenkrat ...
V klubu Café Sarajevo sem najprej igral pred desetimi ljudmi, do konca poletja pa jih je bilo že nekaj sto – definitivno se je prav tam nekaj začelo dogajati. Mojega očeta je skrbelo, ker sem ponočeval v preveč gejevskih barih (smeh), nato pa se je pojavil nekdo, ki je rekel, da moja glasba zveni kot nekaj, kar bi lahko produciral Van Dyke Parks, ki je delal tudi z Beach Boysi. Oče ga je poznal in mu poslal moj demoposnetek, ki je bil Parksu zelo všeč, in na mojo srečo je hotel z mano sodelovati.

Nato ste se iz Kanade preselili v Los Angeles in tam ste posneli 56 pesmi na 62 kolutih traku, ki so studio stali 700 tisoč dolarjev. Visoka cena za debitantski album ...
Res je. Bilo je vredno (smeh).

Konec 90. let pa ste bili na turneji s Seanom Lennonom, sinom pokojnega Beatla. Ste bili kdaj oboževalec Beatlov?
Rad imam njihovo glasbo – tako kot vsi drugi –, nikoli pa nisem bil njihov oboževalec. Sean pa je poleg tega, da je odličen glasbenik, pravi džentelmen. V Kanadi mi je šel celo tako na roko, da je rekel, da bo "nocoj on moja predskupina, jaz pa bom zvezda večera".

Kdaj pa vas je obsedla Judy Garland oziroma Doroteja iz Čarovnika iz Oza?
Uf, to je bilo že v otroštvu, ko še nismo imeli niti videorekorderja. Če smo gledali filme, smo jih vedno gledali doma na televiziji ali v kinu. Čarovnik iz Oza je bil vedno predvajan okoli velike noči enkrat na leto, in to je bil velik dogodek. Name je imel neverjeten vpliv.

Z njeno hčerko Lizo Minnelli pa vam kljub vašemu prizadevanju nekako ni uspelo sodelovati, ne?
Hehe, ne. Sem pa sodeloval z Judyjino drugo hčerko Lorno. Liza me pač ne mara, in s tem sem se sprijaznil. Morda se ne razumeva zaradi pomanjkanja komunikacije.

Pred malo več kot desetletjem ste se borili z zasvojenostjo z metamfetamini, ki je dosegla vrh po – kar ste sami poimenovali –, najbolj nerealnem tednu v vašem življenju.
So nastop v TV-seriji Absolutely Fabulous, več zaporednih noči zabavanja s hčerko Georgea Busha, večer z mamo in Marianne Faithfull, petje z Antonyjem Hegartyjem in skozi vse to haluciniranje svojega očeta dovolj dober razlog, da se človek zamisli in opusti droge (smeh)? Vmes sem celo za deset minut oslepel. Kar naenkrat sem se zavedal, da se mi lahko zmeša. In izguba uma me je najbolj prestrašila.

Kot gej ste se avtirali že pri 14. letih, Nato ste podpirali kampanjo istospolnih porok v ZDA, pred dvema letoma pa ste se poročili s svojim partnerjem Jörnom Weisbrodtom.
Ja, avtiral sem se že zgodaj, sicer pa si nisem nikoli mislil, da se bom dejansko kdajkoli poročil, dokler nisem spoznal Jörna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.