Magazin
27 ogledov

Čas daril: Pozorno pri nakupu igrač

otrok Shutterstock
Če za darilo kupujete igračo, naj bo označena z znakom CE.

Obdarovanje

Eden od načinov, da se izognete decembrskim gnečam, so oglasniki. Igrače, obleke, računalniška oprema, igre, glasbila, oprema in kolesa iz druge roke so danes in. Tako skrbite za okolje, pa še v denarnici se bo poznalo. Gnečam se lahko izognete tudi s spletnimi trgovinami. Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da čim več stvari kupimo v eni trgovini, saj so tako stroški pošiljanja po navadi nižji.

Igrače se pomembne za otrokov razvoj, zato jih radi kupimo za darilo. A pozor – igrače so še vedno na vrhu seznama odpoklicanih nevarnih izdelkov,” opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zato svetujejo, da igrač brez znaka CE ne kupujete: “Verjetnost, da bo igrača nevarna, je večja!” CE znak je sicer “izjava”, da izdelek izpolnjuje vse veljavne varnostne zahteve v Evropski uniji, vendar ne zagotavlja varnosti.

Naj bo primerna razvoju

Poiščite igračo, ki je primerna starosti, sposobnosti in spretnosti otroka. Otroku, mlajšemu od treh let, nikoli ne izberite takšne, opremljene z znakom ali opozorilom, da ni primerna za majhne otroke,” pravijo v ZPS. Svetujejo, da jih kupujte v zaupanja vredni trgovini oziroma pri zanesljivem spletnem trgovcu. Ko otrok dobi igračo, odstranite vso embalažo, da se izognete tveganju zadušitve. “Občasno preglejte igrače. Tiste, ki so polomljene in poškodovane ter lahko ogrožajo zdravje in varnost otroka, odstranite,” dodajajo.

Darilni bon za kopanje

Kupite “zeleno darilo”, kot so denimo vstopnice za koncert, športni dogodek ali muzej, darilni bon za tečaj tujega jezika ali kaligrafije, za kopanje v bazenu ali kaj podobnega, svetujejo v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije. “Te oblike obdarovanja okolja ne onesnažujejo neposredno kot na primer kupovanje neuporabnih predmetov, ki se prav hitro znajdejo med odpadki, saj z njimi nimamo kaj početi,” sklenejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.