Magazin
261 ogledov

Čas je za tulipane

Posadite jih zdaj, da boste spomladi uživali v njihovi lepoti. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
V 17. stoletju so oboroženi stražarji varovali polja tulipanov pred tatovi. Takrat je bila njihova cena tako visoka, da je ena čebulica stala toliko kot stanovanjska hiša v okolici Amsterdama.

Če ste ljubitelji kraljevega cvetja, potem je zdaj pravi čas, da jim posvetite nekaj pozornosti. Če želite spomladi velike cvetove z izrazitimi barvami, jih dobro pripravite že zdaj.  

Sadite jih jeseni
Tulipane sadite jeseni, vse do prve zmrzali. Za razvoj cveta tulipan potrebuje tudi določeno obdobje hladnega vremena, zato s sajenjem vseeno ne odlašajte. Idealna meseca za posaditev tulipanov sta oktober in november. Uprite se skušnjavi, da bi čebulice posadili v dolgi ravni liniji. Najbolje bodo videti v skupini po 5–10 čebulic. Zasadite različne skupine različnih barv. Pred sajenjem pa površino pognojite z mineralnim gnojilom.

Glede na cvetenje
Dva najpogostejša načina ločevanja med posameznimi skupinami tulipanov sta glede na čas cvetenja in višino cvetnega poganjka. Tako so razdeljeni na zgodnje, kasneje in pozno cvetoče. Po višini pa na nizke (do 20 cm visoki), srednje visoke (20–45 cm visoki) in visoke (višji od 45 cm). Če upoštevate obe lastnosti, lahko samo s tulipani ustvarite raznovrstne kompozicije, ki cvetijo vso pomlad.

Predpriprave po koncu cvetenja
Po cvetenju odrežite cvetno steblo, da rastlina svojo energijo usmeri v kopičenje zalog v čebulici. Ko listi porumenijo, lahko čebulice tudi izkopljete, odstranite zemljo in jih skladiščite na suhem hladnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.