Magazin
70 ogledov

Celulit in najstnice

Celulit je posledica dolgega procesa, ki se začne že v puberteti. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Celulit preganja skoraj vse odrasle ženske. A skoraj nikoli se ne pojavi šele v odrasli dobi, kar potrdi tudi pogled na najstnice na plaži. Tudi veliko tistih, ki so najstnice šele kratek čas, že pesti celulit.

Zakaj?
Zakaj začne celulit nastajati že tako zgodaj? Michel Montignac, prehranski guru in "izumitelj" Montignacove diete, je zapisal, da se celulit začne iz različnih vzrokov. Med njimi so genetski, hormonski, cirkulacijski in psihološki, a praviloma se vse začne s hormoni. Razlog je previsoka raven estrogenov ali prevelika občutljivost nanje, tudi kadar jih v telesu ni preveč. Estrogeni namreč spodbujajo rast in množenje maščobnih celic. Med hormoni, ki prispevajo k nastanku celulita, so tudi inzulin (na izločanje inzulina vpliva hrana, ki jo zaužijemo) in kortikoidi nadledvičnih žlez, ki se izločajo, ko smo pod stresom.

Kako?
Nastanek celulita je preprost. Zaradi estrogenov se maščobnim celicam (adipocitom) poveča obseg, zato pritisnejo na krvne žile in žilice in s tem otežijo cirkulacijo. Odebeli se podkožni sloj, škodljivi odpadki se težko izločajo iz celic, kroženje telesnih tekočin je ovirano. Vezno tkivo otrdi in maščobne zaloge ostanejo "ujete", pojasnjuje Montignac.

Vpliv tabletk?
Ker naj bi kar več kot polovica mladostnic med 17. in 20. letom jemala kontracepcijske tabletke, raziskav o vplivu teh na težo (in celulit) ne manjka. A farmacevtska industrija o vplivih kontracepcijskih tabletk na težo običajno ne pove veliko. Velja pa, da tabletke tretje generacije (te vsebujejo različne vrste progesterona v nižjih odmerkih) vsaj pri vitkih mladostnicah na težo ne vplivajo, v najslabšem primeru pa naj bi se teža v prvega pol leta jemanja tabletk povečala za največ dva kilograma – ne gre pa vedno za povečano količino maščob, ampak se zaradi estrogenov v telesu zadržuje več vode. Michel Montignac pa k previdnosti poziva vse mladostnice, ki imajo težave s telesno težo, še preden začnejo jemati kontrecepcijske tabletke.

Preprečite ga!
Še nekaj Montignacovih nasvetov za preprečevanje celulita v najstniških letih:

  • Zdravo se prehranjujte. Držite se npr. Montignacove diete, prirejene za mladostnice (napotke in recepte najdete v knjigi Montignacova metoda v teoriji in praksi s posebnimi nasveti za ženske).
  • Ne nosite tesnega perila in oblačil (ozke kavbojke, zelo oprijete pajkice, legice in hlačne nogavice).
  • Če že v puberteti opazite, da vam noge pogosto otekajo, se izogibajte toplim kopelim in ne sončite se predolgo.
  • Gibajte se in s tem pospešite krvni obtok ter zmanjšajte škodljive posledice dolgega sedenja.
  • Naučite se obvladovati stres. Poskusite z jogo, meditacijo ... Počnite stvari, za katere veste, da vas umirjajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.