Magazin
213 ogledov

Čemažev kiš

kiš Blanka Kefer
Za malico ali večerjo pripravite pravi spomladanski čemažev kiš.

Sestavine:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla (mrzlega)
  • 1 jajce
  • 4 jedilne žlice mleka
  • sol

Za nadev:

  • 2 pesti čemaža
  • 150 g ovčjega sira (trdega, npr. feta)
  • 200 ml sladke smetane
  • 100 g kisle smetane
  • 2 jajčna rumenjaka
  • 1 jajce
  • 1 ščepec muškatnega oreščka (sveže naribanega)
  • zeliščna sol
  • poper (sveže mleti)

Priprava:

  • Za čemažev kiš najprej pripravimo krhko testo. Na delovno površino damo moko in ji po koščkih dodajamo hladno maslo, ki ga skupaj z moko razdrobimo. Dodamo jajce, mleko in sol ter pregnetemo, da dobimo krhko testo. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo ovijemo v folijo in za 30 minut pustimo počivati v hladilniku.
  • Nato testo razvaljamo po pomokani delovni površini (do debeline noža) in ga položimo v model za kiš ali za torte.
  • Za pripravo nadeva pod hladno vodo splaknemo čemaževe liste, jih osušimo in drobno sesekljamo. Ovčji sir vzamemo iz slanice, ga dobro osušimo in narežemo na majhne kocke. Razžvrkljamo jajce, rumenjak, smetano in kislo smetano ter začinimo z zeliščno soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Zmesi primešamo čemaž in ovčji sir in maso porazdelimo po testu.
  • Čemažev kiš pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 220 °C ca. 20 minut. Vmes preverimo, da kiš ne dobi preveč barve, v nasprotnem primeru ga pokrijemo z alu folijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.