Magazin
39 ogledov

Cene hotelskih sob v Sloveniji padle

Slovenija 13.01.13, kempinski, palace hotel, portoroz, foto: suzana kos Suzana Kos
Cene hotelskih namestitev v Sloveniji zadnja leta vztrajno padajo in so lani v povprečju padle za nadaljnjih pet odstotkov.

Podobna je situacija po vsej Evropi, kjer raziskave največjega spletnega iskalnika hotelov Trivago kažejo, da gospodarske krize še ni konec, saj so cene hotelskih namestitev lani precej padle. Po izsledkih raziskave tHPI (trivago Hotel Price Index) spletne strani www.trivago.si, ki je opravila primerjavo cen za standardno dvoposteljno sobo v preteklih treh letih, so cene namestitev v Slovenji lani v primerjavi z letom 2012 padle za pet odstotkov.

V primerjavi z letom 2011 je padec še večji, in sicer 11-odstoten. Tako je povprečna cena standardne dvoposteljne sobe s 118 evrov leta 2011 predlani padla na 110 evrov, lani pa na 105 evrov, je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi v Trivagu Tina Radojković.

Najdražje septembra

Najdražje so bile sobe v slovenskih hotelih lanskega septembra, ko je potekalo evropsko košarkarsko prvenstvo in je soba v povprečju stala 118 evrov, medtem ko so bile v prejšnjih dveh letih sobe najdražje meseca maja. Razmeroma visoke cene hoteli ohranjajo v poletnih mesecih. Avgusta 2011 je bilo tako za standardno dvoposteljno sobo treba v povprečju odšteti 124 evrov, avgusta lani pa 11 evrov manj.

Najnižje so bile cene lani novembra, ko so v povprečju padle na 97 evrov, ter tudi februarja, decembra in marca. Letošnjega januarja pa sobe ohranjajo enako ceno kot lanskega januarja, in sicer v povprečju 104 evre.

Podobno tudi v Španiji in Italiji

Podobni padci v ceni, kot so pri slovenskih ponudnikih hotelskih namestitev, so tudi drugod po Evropi. Španija, Italija in Velika Britanija so leto 2013 končale s povprečnim petodstotnim zmanjšanjem cen, Grčijo pa je lani na primer prizadelo le dvoodstotno znižanje cen hotelskih nastanitev, so sporočili iz Trivaga.

Trivago je največji spletni iskalnik hotelov, ki primerja cene za več kot 700.000 hotelov na preko 200 rezervacijskih straneh po vsem svetu. Trivago mesečno uporablja več kot 45 milijonov obiskovalcev. Podjetje, katerega sedež je v nemškem Düsseldorfu, je bilo ustanovljeno leta 2005 in je trenutno prisotno v 40 državah sveta v 24 jezikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.