Magazin
21 ogledov

Česa o Evroviziji niste vedeli ...

Evrovizija je vedno ponujala drugačnost. Žurnal24 main
Prebrskali smo arhiv evrovizijskih dejstev in izpostavili nekaj najzanimivejših, na primer: največ evrovizijskih zmag je odnesla Irska.

Besedilo turške pesmi iz leta 1983 je bilo sestavljeno iz ene same besede "opera", ki se je ponavljala v nedogled.

Britanci so leta 1968 obtožili Španijo, da namerno ni glasovala za njihovo skladbo, samo zato, da Velika Britanija ne bi zmagala.

Maroko je na Eurosongu sodeloval le enkrat, leta 1980, in zasedel le 18. mesto.

Italija je leta 1981 bojkotirala Evrovizijo, češ da je prireditev preveč staromodna.

Leta 1982 pa je Evrovizijo bojkotirala Francija, ker naj bi jih v primerjavi s povprečnimi rezultati stala preveč denarja.

Leta 1978 je s svojo pesmijo Mil Etter Mil postala prva država, ki ni dobila niti enega glasu.

Londonski Royal Albert Hall je bilo prvo evrovizijsko prizorišče, od koder so leta 1986 televizijski prenos oddajali v barvah.

Najmanjši kraj, kjer je bila organizirana Evrovizija, je irska vasica Milstrit, ki ima samo 1500 prebivalcev. To je bilo leta 1993.

Država z rekordno visoko televizijsko gledanostjo Evrovizije je Danska – leta 2001 je pred malimi zasloni sedelo kar 95 odstotkov vseh danskih gledalcev.

Norveška je bila od vseh držav največkrat na zadnjem mestu, in to kar desetkrat – kljub vsemu pa so Norvežani tudi dvakrat zmagali, leta 1985 in 1995.

Največ evrovizijskih zmag pa pripada Irski, ki je zmagala rekordnih sedemkrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.