Magazin
48 ogledov

Čiščenje elektronskih naprav

Zaslon očistite z mehko krpo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prah, majhni delci ali tekočina so največji sovražniki elektronskih naprav v vašem domu. Kako se jih kar najhitreje in najučinkoviteje znebiti?

Eden največjih sovražnikov elektronskih naprav v vašem domu je prah. Ne glede na to, kakšen pripomoček za brisanje prahu uporabljate, je najpomembneje, da z elektronskih naprav prah pobrišete, to pa delate kar se da pogosto.

Prah, ki se usede in nabira na praktično vsakem delčku naprave, lahko poškoduje pomembne komponente naprav, kot na primer ventilatorje. Če slednji ne delujejo več, se naprave lahko pregrejejo in uničijo.

Nad zaslone z mehko krpo
Televizijski in računalniški zasloni so pravi magnet za prah in umazanijo. Različni tipi zaslonov zahtevajo različno vrsto čiščenja, tako da pred čiščenjem preberite navodila. Nekaj napotkov pa je univerzalnih. Čistila nikoli ne razpršite neposredno na zaslon. S tem se boste izognili kapljanju čistila na napravo. Majhno količino čistila razpršite na mehko krpo in zaslon očistite s krožnimi gibi. Na zaslonih ne uporabljajte papirnatih brisač, saj lahko za seboj pustijo praske.

Za večino vrst zaslonov so najprimernejša čistila brez amoniaka ali izopropil alkohol, ki so obenem odlična zamenjava za pogosto draga čistila za zaslone. Vedno pa najprej kot preskus očistite manjšo površino.

Ko tekočina ne počiva ...
Najbolj skrbni zagotovo ne dopustijo hrane ali pijače v bližini elektronskih naprav, a nesreča nikoli ne počiva. Če se vam blizu naprave ali nanjo razlije tekočina, poskušajte najprej zmanjšati škodo. Izklopite napravo iz električne napeljave, s krpo pobrišite tekočino, kolikor se da, in preprečite, da bi se širila.

ra%C4%8Dunalnik, teko%C4%8Dina, razlitje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Če se je tekočina razlila le po površini in ne v notranjosti naprave, ste imeli srečo. V prihodnje bodite previdnejši. Če pa je tekočina prodrla v napravo, jo poskušajte čim prej spraviti ven. Odstranite vrhnje dele naprave in pobrišite s krpo. Previdnost ne bo odveč, še posebej pri napravah, pri katerih garancija, ko napravo odprete, ne velja več. Poiščite strokovno pomoč, nikakor pa naprave ne priklopite nazaj na električni tok.

Alkohol, gel ali stisnjen zrak?
Tipkovnice računalnikov ali prenosnikov boste najlažje očistili z bombažno krpico ali vatirano palčko, pomočeno v izopropil alkohol.

Na prodaj pa so tudi posebne vrste čistila v obliki gela. Preprosto ga raztegnemo po tipkah, umazanija pa se bo prijela lepljive površine. Obenem pa se boste rešili tudi bakterij.

Tako tipkovnico kot druge naprave, kjer imamo neoviran dostop do umazanije, lahko očistimo tudi s pomočjo stisnjenega zraka. Tipkovnico držimo pod kotom in umazanijo preprosto spihamo s pihalnikom, ki je na voljo v specializiranih računalniških trgovinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.