Magazin
12 ogledov

Claire Verity: Če otroka dojite pol leta, zadnja dva meseca strada!

Otroška varuška ali Cruela de Ville? Žurnal24 main
Claire Verity, ki jo mnogi kličejo kar otroški guru, že več kot dvajset let glede vzgoje svetuje največjim zvezdnikom. Sodelovala je pri vzgoji otrok princese Diane, Micka Jaggerja in Jacka Nicholsona.

V Veliki Britaniji ima svojo televizijsko oddajo Super varuška. Njen pristop je strog in staromoden, mnogi jo primerjajo celo s kraljico hudobije iz 101 dalmatica Cruelo De Ville. Sama pa brez obotavljanja in s popolno samozavestjo pove: "Vem vse, kar se da vedeti o otrocih!"  Ali se z njenimi pogledi strinjate, presodite sami.

Kaj je največja napaka, ki jo naredijo mame?
Otroci nujno potrebujejo vsakdanjo rutino. Če bi radi imeli otroka, ki pridno spi in pridno je, mu morate zagotoviti le vsakdanjo rutino. To je v bistvu moje temeljno delo – staršem pomagam ustvarjati rutino.

Kaj vas starši najpogosteje sprašujejo?
O spanju! "Kako naj otroka pripravim do tega, da bo ponoči spal?" Vse je odvisno od tega, kako je otrok dojen in hranjen. Če so otroci dobro nahranjeni, bodo tudi trdno spali.

 

Preberite še:

 

 

Ali med evropskimi in ameriškimi starši opazite razliko?
V Ameriki so starši pretirano pazljivi. Pri novorojenčkih so popolnoma živčni, manjka jim samozaupanja. Evropski starši gredo bolj "s tokom". Američani se pretirano ukvarjajo s tem, kaj naj bi in česa ne bi smeli storiti. Ne glede na to, ali je govora o spanju ali dojenju, čutijo glede vsega skupaj veliko večji pritisk. Kaj, če recimo ne morete dojiti? Je to res tako pomembno? Pomembno je, da je otrok sit! Kaj si o dojenju ali hranjenju po steklenički mislijo sosede ali prijateljice, pa dejansko nikogar ne bi smelo zanimati. Sem pa pri Američanih opazila še nekaj zanimivega! Za njih je otrok po eni strani najdragocenejša stvar, ki jo bodo imeli v svojem celem življenju, po drugi strani pa so sposobni dati otroka v varstvo komurkoli. Američani v glavnem sploh ne preverjajo okoliščin, iz katerih prihajajo varuške, ne preverijo niti, ali imajo policijsko kartoteko! Če bi koga od njih vprašala: "Mi posodite svojega Bentleyja, da z njim naredim en krog?" bi me vsi le debelo pogledali. Otroka pa bi zaupali komurkoli!

Se vam ne zdi, da se glede vzgoje ponuja toliko informacij, da si te prej ali slej pridejo navzkriž?
Pa smo spet tam! Moja služba je, da stvari poenostavljam. Obstaja toliko knjig in toliko nasvetov od toliko različnih ljudi, da novopečena mama dejansko ne more vedeti, česa naj se oprime. Ne kupujte knjig vsepovprek! Najdite si knjigo o otrocih, ki vam je všeč in jo uporabljajte. Če boste kupili vse knjige in revije, bodo na koncu služile za nabiranje prahu na vaših policah. Resnica je namreč, da vsega nimate časa prebrati. Mlade mamice se mi večkrat smilijo, česa vsega jim ne natvezijo. Le dojenje do šestega meseca? Lepo vas prosim! Kaj pa če imate zelo velikega in lačnega dojenčka?

Ampak, če česa ne zmoremo, nas je zaradi tega sram, mar ne?
Zakaj le? Kaj je pomembnejše od tega, da za otroka skrbite? Če ga ne boste dodatno hranili, bo stradal. Tako je v resnici. Ženske so zelo zaskrbljene glede tega, kdaj naj začnejo otroka odstavljati. Če se odločijo za šest mesecev, je običajno tako, da otrok zadnja dva meseca strada, mamica pa samo še odšteva dneve do konca.

Veliko ste delali s slavnimi. Kaj je pri takšnem delu še posebej stresno?
V resnici ni velike razlike med skrbmi, ki jih imajo običajni in slavni starši, vsaj kar se tiče otrok ne. Je pa res, da mora biti zvezdniška družina, kot so recimo Jaggerjevi, pri vsem skupaj malce bolj pazljiva. Vsaj kar se tiče ugrabitev in podobnih neljubih situacij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.