Magazin
16 ogledov

Da se bo vaš otročiček rodil zdrav

Med nosečnostjo mislite na svojega dojenčka, na njegovo zdravje in dobro počutje Žurnal24 main
Za zdrav razvoj vašega otročička nista dovolj le zdrava prehrana in prenehanje kajenja. Preberite, na kaj vse morate biti pozorni, da se bo vaš otročiček rodil zdrav.
Jejte kvalitetno
Rek, da je med nosečnostjo potrebno jesti za dva, ne upoštevajte dobesedno, saj se z nosečnostjo potreba po kalorijah poveča le za 15 odstotkov, kar je za 200-300 kalorij na dan. Uživajte hrano bogato z vitamini, minerali, jejte mastne ribe, kot so losos, skuša ali tuna. Priporočljivo je tudi uživanje mesa, jogurta in drugih mlečnih izdelkov. Več o prehrani med nosečnostjo si preberite v članku: Nosečniški seznam živil .

Uživajte folno kislino
Folna kislina zmanjšuje nevarnost, da bi se otrok rodil z nizko porodno težo, ki pomeni tveganje za diabetes in dihalne težave. Priporočljivo je, da folno kislino kot dodatek k prehrani, začnete uživati že pred zanositvijo, pa vse do 12 tedna nosečnosti. Folna kislina se nahaja tudi v temno zeleni listnati zelenjavi, žitaricah in polnozrnatemu kruhu.

Poskrbite za ustno higieno
Med nosečnostjo se pri mnogih ženskah pojavijo težave z zobmi, ki se lahko kažejo s krvavljenjem dlesni ali hujšim vnetjem. Ste vedeli, da lahko to povzroči predčasni porod? Zato je nosečnost pravi čas, da obiščete svojega zobozdravnika.

Redno hodite na preglede
Čeprav se vam zdi nepotrebno hoditi na preglede, kjer vam le zmerijo pritisk in pregledajo urin, jih vseeno obiskujte redno. Morda bodo izvidi razkrili katero od nosečniških bolezni, ki jih sami ne bi zaznali.

Spite na levem boku
Med nosečnostjo je za vas in za vašega otročička spanje na levem boku najboljši položaj. Poleg tega, da omogoča maksimalen pretok krvido vašega otročička, vaša teža ne pritiska nanj, kot se to zgodi, če spite na trebuhu.

Pazljivo z zdravili
Pazljivi bodite pri jemanju zdravil, še posebej takih, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Tudi aspirin in druga sredstva proti glavobolu, so lahko vzrok za kasnejše težave.

Adijo, kavica in cigareti
Da kajenje škoduje vašemu in otrokovemu zdravju, pravgotovo že veste. Zato se, tudi če sami ne kadite, izogibajte kadilcem in s tem pasivnemu kajenju. Ste vedeli, da kofein povezujejo s spontanim splavom? V velikih količinah, seveda. Torej vam jutranja kavica ne bi smela škodovati, a vseeno, bolje je biti previden, mar ne?

Voda
Pijte veliko vode, vsaj dva litra dnevo, saj tekočina poveča volumen krvi in s tem večji dotok krvi v posteljico. Če boste pili veliko vode, bo vaš otročiček dobil več kisika in več hranilnik snovi.

Proč od mačk in zemlje
Vrtnarjenje in čiščenje mačjih iztrebkov med nosečnostjo prepustite drugim. Kje se skriva nevarnost? Zemla in mačji iztrebki lahko vsebujejo zajedalce, ki povzročajo okužbo toksoplazmozo, ki lahko pri nerojenem otroku povzroči slepoto ali druge možganske okvare. Zato si dobro umijte roke, kadar ste v stiku z mačko ali zemljo.

Redno telovadite in mislite pozitivno
Telesna aktivnost poveča krvni pretok in s tem koristi razvoju otročička. Prav tako imajo nosečnice, ki razmišljajo pozitivno, bolj zdrave dojenčke. Kadar imate slab dan, si pripravite sproščujočo kopel, lahko pa vas razvedri sprehod v naravi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.