Okusite morje tudi pozimi. Dagnje dobite v ribarnici ali na kakšni bolje založeni tržnici.
Sestavine:
- 2 kg svežih dagenj
- 5 stebel zelene
- 10 dag surovega masla
- 1 žlica moke
- 1 žlica sladkorja
- 1 smetanov sirni namaz
- 3 dl sladke smetane
- 3 dl belega vina
- ½ jušne kocke
- malo popra
Priprava:
Školjke operite nad soparo in jih kuhajte približno 8 minut. V malo vode in 2 decilitra belega vina vkuhajte polovičko jušne kocke in narežite (na en centimeter velike koščke) majhno stebelno zeleno. Kuhajte do mehkega. Nato posebej raztopite maslo, dodajte žlico moke, žlico sladkorja, da se zgosti, in na koncu še smetanov namaz, smetano ter preostalo vino. Ko je zelena kuhana, jo zmešajte s smetanovo omako in dodajte 2 decilitra vode od školjk. Zavrite; omaka mora biti gladka; in dodajte malo popra. Omaki primešajte školjke skupaj z lupinami in med mešanjem malo pokuhajte.
Školjke postrezite s polnozrnatim kruhom.