Magazin
19 ogledov

Dan Primoža Trubarja?

Primož Trubar (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanci SD so predlagali, da bi bil 8. junij dan Primoža Trubarja. Predlagani praznik ne bi bil dela prost dan.
Samo Bevk in Majda Potrata, oba poslanca SD, sta danes predstavila novelo zakona, s katero želijo, da se med praznike uvrsti tudi dan Primoža Trubarja. Kot je poudarila Potrata, se s tem predlogom število prostih delovnih dni ne bi povečalo, saj bi bil to delovni dan.

Ideja 8. junija kot dneva Primoža Trubarja je zapisana v predlogu novele zakona o praznikih in prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki ga je skupina poslancev in poslank na čelu s prvopodpisanim Samom Bevkom vložila v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku v državni zbor.

 

Prazniki v Sloveniji in EU

Slovenija ima trenutno 15 praznikov (od tega je dela prostih kar 12). To pomeni, da je med članicami EU z največ prazniki. Število teh v uniji se namreč giblje med 8 in 15.

Zakaj Trubar?
Primož Trubar, slovenski protestantski reformator, ustanovitelj in prvi superintendent protestantske cerkve na Slovenskem, naj bi si svoj praznik "zaslužil" zato, ker je odgovoren za uveljavitev slovenskega knjižnega jezika, njegova dejavnost je bila pomembna v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda in je, kot je dejala Majda Potrata: "s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti."

Ideja za vključitev dneva Primoža Trubarja med nacionalne praznike je nastala na pobudo slovenskega pisatelja Borisa Pahorja. Predlagal je dve možnosti, in sicer dopolnitev dneva reformacije s Trubarjevim imenom ali pa določitev domnevnega datuma rojstva v juniju 1508 oz. 8. junij. Predlagatelji zakonske novele so, kot je pojasnil Samo Bevk, izbrali drugo možnost.

Slovenija ima trenutno 15 praznikov, kar pomeni, da je med članicami EU z največ prazniki. Število teh se v uniji se namreč giblje med 8 in 15.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.