Magazin
24 ogledov

Dekle, ki bruha ogenj

Dekle z zmajskim tatujem (2009). Režija: Niels Arden Oplev. Igrajo: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Tehilla Blad. Od 23. 12. v Kolosejevih kinematografih.

Več kot 27 milijonov – toliko izvodov trilogije Millenium švedskega raziskovalnega novinarja in pisatelja Stiega Larssona, ki je slavo knjig “doživel” šele po svoji smrti, je bilo po svetu prodanih doslej. Larsson, ki je bil nekoč priča množičnemu posilstvu dekleta po imenu Lisbeth in si baje nikoli ni mogel oprostiti, da ji ni pomagal, se ji je opravičil tako, da je po njej leta 2005, ko je izšel prvi del Milleniuma, poimenoval naslovno junakinjo. In tako kot on nikoli ni odpustil sebi, moškim, ki sovražijo ženske, ne odpušča niti njegova literarna in od leta 2009 tudi filmska Lisbeth. Biseksualna hekerka z zmajskim tatujem, ki jo je na filmskem platnu odlično upodobila Noomi Rapace, je žrtev različnih oblik nasilja, ki pa ji, kot je videti, nikakor ne pridejo do živega, tako kot težave in ovire ne sesujejo drugega protagonista filma Mikaela. Če je Larsson Lisbeth ustvaril po svoji vesti, je raziskovalnega novinarja revije Millenium Mikaela Blomkvista izoblikoval po svoji podobi, režiser Niels Arden Oplev, ki je bolj kot na akcijo stavil na raziskovanje, pa njegovo utelešenje zaupal Michaelu Nyqvistu. Tandem, ki se je v prvem delu trilogije združil, da bi rešil 40 let star primer izginulega dekleta, je že pograbil tudi Hollywood, kjer bo ameriško različico režiral David Fincher, kako se bosta v vlogah Lisbeth in Mikaela znašla Rooney Mara in Daniel Craig, pa bomo videli že naslednje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.