Magazin
35 ogledov

"Deliti oder s članom Nirvane trga gate"

The Subways Arhiv organizatorja
Billy Lunn, član skupine The Subways, ki bo jutri nastopila v Kinu Šiška, z entuziazmom o Foo Fighters, obsedenosti s številko 27, med drugim pa tudi o tem, da mu je vseeno, če od kruha in vode živijo do konca življenja, le da nastopa pred občinstvom.

Nastopili ste že na ogromno festivalih, lani tudi na slovenskem Rock Otočcu. Kakšno je bilo vzdušje – po čem ste si ga zapomnili?
Čudovito izkušnjo smo doživeli v Sloveniji. To je bil eden najboljših nastopov. Odziv množice je bil odličen, po nastopu pa smo dobili priložnost spoznati naše slovenske oboževalce in imeli smo se krasno.

Ste med gostovanjem na Rock Otočcu obiskali tudi Ljubljano?
Ne. Sedli smo na avtobus proti Rock Otočcu, pohajkovali po festivalu in uživali v koncertih drugih bendov. Upam, da bomo tokrat videli kaj več, saj v Ljubljano prihajamo že dan pred koncertom.

Na vaši zadnji plošči Money & Celebrity se pojavljata tematiki o denarju in zvezdništvu. Kaj menite, ali denar ustvarja zvezdništvo ali ravno obratno?
Mislim, da ravno obratno. Hm … Oh, ne! V bistvu denar ustvarja zvezdništvo. Če imaš dovolj denarja, ga lahko vložiš v promocijo in podobno, spraviš svoje ime na Billboard in na televizijo, kar lahko pripomore k slavi. Če imaš veliko promocije, recimo, da si skupina, izvajalec ali filmska zvezda, potem boš zaradi položaja v očeh javnosti tudi lažje služil. Osebno mi največ pomeni, da ustvarjamo glasbo za naše oboževalce. Dokler nastopamo pred občinstvom, mi je vseeno, če živimo od kruha in vode do konca življenja.

V Veliki Britaniji ste zdaj že precej veliki. Izdali boste tudi singel Kiss Kiss Bang Bang.
Tako je. No, v Veliki Britaniji smo še vedno nekje med undergroundom in velikimi britanskimi bendi. Po svoje nam to zelo ugaja, saj lahko igramo pred množico, se potimo in plešemo, obenem pa gremo lahko v trgovino, kino, park ali bar, ne da bi nas kdo prepoznal.

Videla sem vaš videospot za omenjeno pesem, v katerem imate modre lase. Kakšno barvo las imate ta trenutek?
(Smeh.) Danes so vijoličasti. Pred nekaj meseci so bili rdeči, pred nekaj tedni modri, prihodnji teden bodo morda zeleni. Zelo hitro se namreč naveličam barve las.

Pa si jih barvate sami ali hodite k frizerju?
Kar doma.


Ste si kdaj predstavljali, da boste nastopili kot predskupina Foo Fighters?
Nikoli. Ko smo formirali skupino, so bili Foo Fighters za nas zelo velik navdih. Če bi si pri 15 letih rekel, da bom nastopil pred Foo Fightersi, bi me zadela kap. Ko smo torej dobili priložnost, je bila to najbolj neverjetna izkušnja. Poleg tega so nam posvetili še skladbo Big me in to je bil res neverjeten trenutek v našem življenju.

Na začetku svoje kariere ste preigravali Nirvano. Dave Grohl je torej ime, ki se neprestano pojavlja v vašem življenju …
Zagotovo! Nirvana so bili moja velika ljubezen. Ko sem bil najstnik, sem bil obseden z Nirvano, pa tudi Josh (Billyjev brat in sočlan, op. a.). Dave je bil bobnar pri Nirvani in to, da si oder deliš z nekom, ki je bil član Nirvane, je res nekaj, kar trga gate. Včasih se moraš opomniti, da se je to dejansko zgodilo. Kadar si na tleh ali se počutiš osamljenega, si moraš le reči: "Saj ni pomembno, oder smo si delili s članom Nirvane!" (Smeh.)

Če bi morali v tem trenutku primerjati Nirvano in Foo Fighters – koga bi izbrali?
Hmm … Mislim, da so Foo Fighters najboljši bend v tem trenutku, zato bi izbral njih. Vsakič, ko nastopijo na festivalu ali na koncertu, se jim na obrazu vidi, da uživajo prav vsak trenutek. Ljubijo bend, ljubijo glasbo, nastope, pisanje glasbe. To je za nas navdih. Tako tudi mi čutimo glasbo, kadar smo na odru, obožujemo občinstvo, nastop, in Foo Fighters so res skupina, ki bi ji bili radi podobni.

Bi igrali tudi s Queens of The Stone Age?
O, ja. Josh Homme je neverjeten! Obožujem tega tipa. Enkrat smo ga celo srečali in kot veste, je res zelo velik.

Tudi vi ste verjetno bend, ki ga je užitek poslušati v živo in ne le na plošči?
Res je. Tisti, ki so poslušali le ploščo, so slišali le 50 odstotkov tistega, kar predstavlja bend in obratno – če ste bend slišali le v živo. Oba aspekta skupine, tako plošča kot nastop v živo, sta zelo, zelo pomemben del. Ko se zjutraj zbudimo, komaj čakamo, da nastopimo v živo.

Tudi v vaših videih se vidi, da je osrednji element glasba in ne toliko zgodba. Se s tem strinjate?
Hmm, ja … Mislim, da je skladba We Don't Need Money to Have a Good Time miks glasbe in besedila. Navdih za besedilo sem dobil med finančno krizo, ki je imela velik vpliv na moje prijatelje in družino. Nekega dne je moral prijatelj, ki je zaradi finančne krize izgubil službo, zgodaj domov in šel sem z njim. Počutil se je krivega, ker me je odvlekel iz kluba, in rekel sem mu: "Ne skrbi, ne bodi trapast, nič hudega, vem, da si izgubil službo." In odvrnil mi je: "Ne skrbi, ne potrebujemo denarja, da se imamo dobro." To me je navdihnilo, da sem napisal pesem in tudi ploščo. Money & Celebrity je zagotovo plošča z zgodbo in velikim poudarkom na besedilih. Menimo, da je glasba prav toliko pomembna kot besedila.

Kaj pa potrebujete za dobro zabavo?
Ljudi, ki jih imaš rad. Tako lahko dosežeš in narediš karkoli.

Je to edina skladba, ki jo je navdihnila finančna kriza, ali bi rekli, da cela plošča nosi nekaj iz tega obdobja, ki nas je tako prizadelo?
Zagotovo. Na plošči je tudi pesem Money, katere navdih so bili kapitalistični ideali. Vse  poigravanje z denarjem med finančno krizo, mentaliteta ljudi, ki so zapravili ves naš denar, dejstvo, da bi za lastno promocijo šli čez vse in da je bilo vse, kar so hoteli, zaslužiti kar največ denarja, pri čemer jim je bilo popolnoma vseeno, ali bodo pri tem zasrali gospodarstvo. To je pravzaprav povsem druga stran plošče. Govori tudi o kulturi slave in prav to je imelo name velik vpliv pri ustvarjanju. Po televiziji sem namreč videval ljudi, ki so bili povsem obsedeni s slavo, pop zvezdami. Ali pa Big Brother slavnih. Naslovnice revij so bile polne obrazov ljudi, za katere mnogi sploh niso vedeli, kdo so. Ne ustvarjajo umetnosti, niso politiki ali voditelji, ne spreminjajo sveta. So le skupina ljudi, ki so obsedeni sami s sabo. Vse, kar jim je mar, je njihova domišljavost. In vse to me je zelo razočaralo.

Ko že govoriva o slavi in odklonih. Lani je umrla Amy Winehouse. Kaj je bila vaša prva misel? Menite, da gre za to kriviti tudi ves pomp okoli slavnih?
Mediji ji v nobenem smislu niso pomagali. Britanski mediji so naravnost grozljivi. Ko smo potovali po Evropi in Ameriki, so ljudje govorili, da so britanski mediji nori, so kot živali. Po televiziji sem za smrt Amy Winehouse izvedel ravno takrat, ko smo končali ploščo. Mislil sem si: "O, moj bog, ena naših skladb se je pravkar uresničila." Napisal sem namreč skladbo o pop smrti, o dekletu, ki postane slavno s pomočjo zvezdniških idealov in podobnega, nenadoma pa se vse sesuje in umre, mediji pa postanejo naravnost obsedeni s smrtjo pop zvezde. In nenadoma se je to uresničilo, mislil sem si, da je to grozno, nisem želel, da bi se ta pesem uresničila … Pa se je.

Tudi Kurt Cobain je umrl pri 27 letih. Menite, da obstaja kakšno prekletstvo številke 27?
Ne vem … Veliko je pop zvezd, igralcev in veliko ljudi, ki umrejo pri teh letih. Mislim, da gre le za obsedenost s številko 27. Ljudje pač le povezujejo ljudi, ki so umrli pri teh letih. Očitno je to grozen "klub", in želim si, da bi bili ti ljudje še živi, saj bi še naprej ustvarjali glasbo, navdihovali in osrečevali.

Kako pa se vi soočate s turnejami, koncerti in hitrim tempom življenja? Ste imeli kdaj krizo?
V redu, oh, in prav zdaj sem star 27 let (smeh). Skratka, čudovito je, zjutraj se zbudimo in, res, smo najsrečnejši ljudje na svetu, saj lahko vsak dan počnemo to, kar počnemo najraje. Včasih se moram uščipniti in se spomniti, kako srečni smo. Na tem potovanju smo vsi trije, Charlotte, Josh in jaz, doživeli toliko stvari, zabavamo se, imamo vzpone in padce, vendar smo hvaležni, da smo vse to doživeli skupaj.

Poleg Charlotte je v bendu tudi vaš brat. Ali družinske vezi kaj vplivajo na odnos v skupini?
Pri prepirih je včasih lažje (smeh). Skupino smo sestavili, ko smo bili stari 15 let, in s prepiri smo opravili v zgodnejših letih. Mislim, da je to, da sva brata, tudi prednost, saj veva, k čemu pri glasbi stremiva, poleg tega se zelo dobro poznava. Vsi se počutimo kot družina.

Skupina The Subways (Foto: Rock Otočec festival) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekatere od vaših skladb so bile na spletu brezplačne. Kako to, da ste se odločili za ta korak? Se je dalo "streamati" celo ploščo?
Za to smo se odločili pri zadnjih dveh ploščah. Pri All or Nothing smo to storili za skladbo Girls & Boys. To smo storili, ker nam je vzelo tri leta, da smo izdali All or Nothing, pa tudi tri leta za Money & Celebrity, kar je neke vrste darilo za oboževalce, ki so nestrpno čakali na izid plošče. To je dober način, kako naznaniti izid plošče. Podariti nekaj brezplačno in tako spodbuditi k nakupu plošče ali obisku koncerta.

Bi rekli, da je prihodnost glasbe v koncertiranju in ne v ploščah?
Mislim, da zgoščenke počasi umirajo. Ne poznam niti enega človeka, ki bi kupil zgoščenko. Sam imam vso svojo glasbo na računalniku in jo kupujem na spletu. Glede na to, da sem v bendu, vem, kako pomembno je, da ploščo kupim. Gramofonske plošče sicer prihajajo nazaj in ljudje kupujejo vinilne LP-je. Naredili smo okoli tisoč LP-jev, ki jih prodajamo na turnejah.

Jih bo mogoče kupiti tudi v Ljubljani?
Seveda. Na prodajni stojnici.

Koliko časa ostanete doma? Zdi se, kot da ste neprestano na turneji …
Seveda. Vendar, iskreno, kadar sem doma, zmeraj mislim na to, da bi šel na turnejo (smeh).

Kmalu odhajate tudi na turnejo po Veliki Britaniji, ki jo boste končali na London Shepherd Bush Empire. Je to neke vrste festival, saj boste nastopili kot glavni akterji?
Gre za veliko prizorišče v Londonu. Tam smo igrali trikrat ali štirikrat, je pa tudi eno nam najljubših prizorišč. Je zelo ogromno, zato smo pred nastopom precej živčni.

Z vašim koncertom se bo pri nas končal Slovenski teden glasbe. Če bi imeli možnost tudi vi sestaviti glasbeni program, katere bende bi povabili?
Kakšno vprašanje! Izbral bi … Za glavne akterje Foo Fighters, seveda, poleg njih pa še Rilo Kiley, Kylie Minogue, Smokey Robinson & The Miracles ter Future of the Left, za katere bi rekel, da so trenutno eden najboljših bendov na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.