Magazin
17 ogledov

Deset korakov do uspeha

Priloga k prijavi naj bo vedno vaš življenjepis. Žurnal24 main
Še vedno iščete idealno zaposlitev? Preberite si spodnjih deset nasvetov, ki so temelj za uspešno iskanje zaposlitve, in začnite dosegati cilj za ciiljem.

Kako torej uspeti korak za korakom?

  • Ustvarite si mrežo poznanstev. Učinkovito iskanje zaposlitve se začne in konča s poznanstvi. Napišite si seznam ljudi, ki jih poznate: družinskih članov, prijateljev, sedanjih ali nekdanjih sodelavcev, sosedov in drugih. Pokličite ali pogovarjajte se z vsakomer na vašem seznamu. Vaš cilj: vsak teden pokličite od tri do pet ljudi.
  • Stopite v stik z zaposlenimi v podjetju, še preden se odpre novo delovno mesto. Če pošljete prošnjo, še preden se v podjetju odpre/razpiše novo delovno mesto, gre za vstop na skriti trg dela, kar je bistvenega pomena pri iskanju zaposlitve. Vaš cilj: na teden pošljite približno pet prošenj.
  • Prijavljajte se na oglase in razpise na spletu. Tovrstne objave iščite na več spletnih portalih in straneh hkrati, uporabljajte več različnih ključnih besed in se odzovite na vsak razpis, za katerega izpolnjujete pogoje. Pošljite prošnjo oziroma ponudbo. Vaš cilj: vsak teden se odzovite na vsaj na tri objave.
  • Odzovite se na razpise v časopisih. To je sicer priljubljena strategija iskalcev zaposlitve, vendar ne pozabite, da približno 95 od sto prošenj, ki jih prejme delodajalec, konča v košu za smeti. Vaš cilj: vsak teden odgovorite le na tri do pet razpisov.
  • Obrnite se na zaposlitveni servis ali poklicne svetovalce. To seveda ni primerno za vsakogar, a če menite, da vam bo to pomagalo, stopite v akcijo. Vaš cilj: vsaj enkrat na teden se oglasite na zavodu za zaposlovanje ali kakem drugem zaposlitvenem servisu.
  • Zahvalite se po telefonu ali pisno. Pošiljanje prošenj in življenjepisov je le prvi korak pri iskanju zaposlitve in vzpostavljanju odnosov s potencialnimi delodajalci. Približno dva tedna po poslani prošnji delodajalca ali podjetje pokličite in se pozanimajte, ali so vašo prošnjo prejeli, ter se obenem zahvalite za to, da so vas povabili na razgovor (če so vas).
  • Izkoristite svoje reference. Kako to storite? Ljudem, ki bi vam lahko pomagali zaposliti se, dajte kopijo svoje prošnje. Obveščajte jih o tem, kako napreduje vaše iskanje zaposlitve. Dajte jim več podatkov o sebi in svoj opis, ki vas bo dobro "prodal".
  • Vadite razgovor in svoje odgovore. Ne razmišljajte o zaposlitvenem razgovoru le noč prej, nanj se temeljito pripravite. Glasno vadite tudi proces pogajanja o plačilu. Vaš cilj: vadite svoje odgovore vsaj enkrat na teden.
  • Ohranjajte stike z zaposlenimi in iskalci zaposlitve. Iskanje zaposlitve je lahko zelo osamljen proces, zato ohranjajte stike z drugimi; z družino, prijatelji, znanci, sodelavci. Vaš cilj: vsaj dvakrat na teden se družite s prijatelji, družino in ljudmi, ki vam veliko pomenijo.
  • Obdržite pravi pristop in ohranite energijo. Gre za pomembni stvari – brez pozitivnega pristopa in veliko vložene energije namreč ne boste dosegli želenih rezultatov. Vaš cilj: vsaj enkrat na teden se ukvarjajte s stvarmi, ki vas veselijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.