Magazin
50 ogledov

Deset nasvetov za novopečene očke

Vaš mali človeček je lahko odličen kompanjon. Žurnal24 main
Se vam je rodil otrok in ste popolnoma prestrašeni? Prišepnili vam bomo nekaj nasvetov, ki so nam jih zaupali drugi očki.
Odmor
Ko se položaj popolnoma zaostri, si vzemite trenutek odmora. Obstajajo namreč trenutki, ko se cel svet zaroti proti vam – otrok joka, telefon zvoni, mleko je prekipelo in vaša žena je tečna. V takšnih primerih za nekaj minut stopite na svež zrak in nekajkrat globoko vdihnite.

Prioritete
Naj bo čas z vašo družino na prvem mestu. Ko boste gledali nazaj, zagotovo ne boste obžalovali, da niste dovolj časa preživeli v službi, boste pa lahko obžalovali, da niste dovolj časa posvetili svoji družini. Trenutki, ko zgolj opazujete svojega malčka, ko spi, so neprecenljivi.


 

© iStockPhoto

 
Igra
Igrajte se! Z ničimer si ne boste lažje pridobili otrokovega zaupanja in obenem sprostili sebe.

Mobilnost
Izkoristite majhnost svojega otročička in ga zato jemljite s sabo. Dokler je še zelo majhen in ne hodi, je to veliko lažje. Spodbude iz okolja malčku zelo dobro denejo, poleg tega so dojenčki odlični kompanjoni. In seveda, za ženske ni nič bolj privlačnega, kot je mlad skrben in ljubeč očka – zato pričakujte obilico naklonjenih nasmehov.

Potrpežljivost
Do svoje žene bodite izjemno potrpežljivi. Podpirajte jo in se z njo veliko pogovarjajte. Rojstvo je lahko zelo travmatično, poleg tega se tudi hormoni ne umirijo takoj po rojstvu. Če bi morali izbrati čas, ko otrokova mama potrebuje največ ljubezni in pozornosti, bi se morali odločiti za poporodni čas.

 

Preberite še:

Skrivnost srečnih mam

Najpogostejša otroška imena

Popolna rojstnodnevna zabava

Urnik
Ne načrtujte preveč stvari za en sam dan. V zakup morate vzeti, da z dojenčkom vse traja dlje.

Zdravnik
Če vas glede zdravstvenega stanja vašega dojenčka mučijo skrbi, pokličite njegovega pediatra. Vedeti pa morate tudi, da so dojenčki v resnici bolj odporni, kot se zdijo.

Mladi očki
Z drugimi mladimi očki se pogovarjajte o vaših in njihovih izkušnjah. Ni treba, da je takšno druženje tako kot pri ženskah – polno čustvenih izlivov. Pojdite na pivo – le, da je za kakšno uro tema pogovora tudi malček.

Pazite nase
Bodite pazljivi, da ne boste pregoreli. Zaradi izčrpanosti in neprespanosti pazite, kako vozite in kaj jeste. Poskušajte nadaljevati ustaljeno rekreacijo, saj bo otrok hitro zrasel in bo potreboval dejavnega očeta. Zdrav in vesel oče je za otroka eno od najlepših daril.

Intuicija
Tako kot vaša soproga, tudi vi zaupajte svojim instinktom in intuiciji. Preberite in poslušajte nasvete strokovnjakov, kljub temu pa se na koncu odločite po svojem lastnem notranjem občutku. Svojega otroka namreč najbolje poznata vi in vaša žena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.